Zadnji sat rada liječnici će odgovarati na pitanja pacijenata

‘Info sat’ nova je odluka ministra zdravlja dr. Darija Nakića koju će u hrvatskom zdravstvu osjetiti pacijenti, ali i liječnici. Riječ je, konkretno, o posljednjem satu u radnom danu bolničkih liječnika koji to vrijeme moraju rezervirati za davanje informacija pacijentima.

U praksi to znači da će u slučaju redovnog radnog vremena, od 15 do 16 sati svakog radnog dana, pacijent koji leži na nekom bolničkom odjelu moći s liječnikom koji ga vodi riješiti sve dvojbe, pitati što ga zanima, brine itd. Suvišno je navoditi koliko je pitanja pacijentima u glavi dok traje njihovo liječenje, dok čekaju operaciju ili se od nje oporavljaju. Odlukom ministra Nakića sada za odgovore na sva pitanja pacijenti imaju definirano točno vrijeme svakog dana.

“Pismo” s ovakvom odlukom već je poslao svim hrvatskim bolnicama. “U zadnjem satu radnog vremena liječnici će svojim pacijentima biti na raspolaganju za sva pitanja oko njihova liječenja. Dakle, to je vrijeme kada se daju informacije, a naravno da su neka izvanredna stanja i hitnost drugo pitanje”, rekao je ministar za Večernji list.

Ministar ističe da je riječ o liječničkom vremenu rezerviranom za njihove pacijente koji leže na bolničkim odjelima, a ne o vremenu kada su dostupni svim pacijentima za informacije. Iako se možda doima kao da je pala iz vedra neba, ovakva ministrova odluka ne čudi jer je nedavnim izvještajem o stanju u hrvatskim rodilištima u javnom priopćenju Ministarstva zdravlja naglasak stavljen na to da se mora popraviti komunikacija liječnik – pacijent.

“Broj pritužbi, a posebice broj sudskih sporova koji se odnose na područje porodništva, sporadični su. No, unatoč tome, mišljenja smo da je potrebno poraditi na komunikacijskim vještinama zdravstvenih radnika”, pisalo je u spomenutom priopćenju.

Promptno je uslijedio i potez u smjeru popravka komunikacije. Obavijest Ministarstva bit će objavljena na svakom bolničkom odjelu kako bi se s njom upoznali i pacijenti, a stupa na snagu odmah. Kako je rekao ministar Dario Nakić, izuzeci su hitne situacije kako za liječnike tako i za pacijente. Naravno da liječnici zbog nekih neodgodivih stanja neće moći uvijek ispuniti ovu obvezu kao i da hitni pacijenti, odnosno njihove obitelji, neće čekati zadnji sat radnog dana za informaciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije