‘Cilj nam je da naše vatrogastvo i dalje držimo na hrvatskom vrhu’

>> “Cilj nam je da naše vatrogastvo i dalje držimo na hrvatskom vrhu”

U prostorijama JVP Čakovec u četvrtak su zasjedali članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Njihovom skupu je predsjedao predsjednik Mario Medved, ing.tech.inf.

Skup je bio protkan prihvaćanjem izvješća Zajednice za minulu godinu i to o radu i aktivnostima Zajednice. Razmatran je završni račun s prihodima i rashodima u minuloj godini. Tako je izvješće o radu prihvaćeno s nekim nadopunama Zapovjedništva VZ-e, o “financijama” se dulje i više raspravljalo, premda su, kako je naglasio Medved, financijsku 2015.godinu priveli kraju pozitivno s viškom od 31.779.09 kuna te je izrazio nadu u bolju 2016.

Kada je o novcu riječ, nanovo su bile istaknute obveze MŽ-e prema vatrogascima: – Celo leto nam obećavaju, bude, bude da bi na staro leto rekli, nema penez, zakaj nas vlečeju za nos? – slikovito je rekao Zlatko Orsag iz Vularije i počasni predsjednik VZ-e. Reći ćemo samo kako je bilo u planu od MŽ-e dobiti 700.000 kuna, a realizirano je 80.000 manje. Inače, sveukupni prihodi su bili 914.929,77, a rashodi 883.150,68 što daje ranije spomenuti višak.

Sve će to, uz druge popratne sadržaje, biti prezentirano na redovnoj sjednici Skupštine VZMŽ koja će biti 22. travnja, a domaćin će biti određen posredstvom natječaja do 31. ožujka. Napravljena je analiza provedenog bodovanja područnih DVD-a o čemu je govorio novi županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Kanižaj. Kazao je kako su kriteriji za bodovanje bili za sva društva isti.

U kategoriji središnjih društava (između 10) su najbolji bili članovi DVD-a Sveta Marija s osvojenih 2.717 bodova, kod ostalih društava najbolji su bili vatrogasci Nedelišća (između 75) koji su osvojili 2.976 bodova, vatrogasci Čateksa su sa 1.152 boda najbolji (između 4) među DVD-a u gospodarstvu, a Nedelišća i na dislokaciji. Tu su osvojili 92 boda između 8 društava.

Većinom glasova je prihvaćen prijedlog DVD-a Mačkovec da se počasnim zapovjednikom Zajednice proglasi njihov sumještanin Ivan Krištofić, čovjek koji je ostavio traga u međimurskom vatrogastvu jer je pune 24 godine kotirao u vrhu Zajednice kao predsjednik ili zapovjednik. Konačnu odluku o tome donijet će Skupština VZMŽ-e.

Pomno su razmatrani i utvrđeni prijedlozi za dodjelu državnog vatrogasnog odlikovanja kao i zvanja višeg počasnog vatrogasnog časnika i počasnog časnika. Jednoglasno je predloženo da Dragutin Trupković iz Pretetinca, tajnik VZMŽ, bude dobitnikom državnog vatrogasnog odlikovanja, a povodom 140-te obljetnice hrvatskoga vatrogastva.

Zvanje počasnog vatrogasnog časnika će odlukom čelništva Zajednice dobiti Vladimir Novak (65) iz Štrigove-Robadje. Počasni vatrogasni časnici će istom odlukom postati: Marijan Zorec (60) iz Robadja, Rudolf Reich (86) iz Pušćina kao i njegov vršnjak i sumještanin Vladimir Levok.

Na početku sjednice nazočnima se je obratio novoizabrani zapovjednik VZMŽ Mladen Kanižaj koji se je zahvalio čelništvu na izboru na tu odgovornu dužnost koja ga obvezuje, kako je rekao, da vatrogastvo Međimurja podigne na razinu više pogotovo preko stalnog stručnog usavršavanja vatrogasca. Unaprijedit će suradnju DVD-a i JVP Čakovec kojoj je također zapovjednik. – Cilj nam je da naše vatrogastvo i dalje držimo na hrvatskom vatrogasnom vrhu – rekao je na kraju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije