Saznajte koje oporuke su važeće pred zakonom

Autonomni centar – ACT, Centar za pomoć u kući Međimurske županije i Centar za socijalnu skrb Čakovec putem medija nastavljaju informirati osobe treće životne dobi o njihovim pravima.

Nakon što ste nedavno imali prilike pročitati osnovne razlike između ugovora o doživotnom i ugovora o dosmrtnom zbrinjavanju, na red su došle oporuke. Oporuka je volja oporučitelja (osobe koja daje imovinu u nasljedstvo) kojom on/ona raspolaže svojom imovinom u slučaju svoje smrti. To je tabu tema o kojoj se često ne razmišlja na vrijeme. Šteta rekli bismo, jer prepirke oko imovine ulaze u “top 3” obiteljskih svađa. Oporuka ima nekoliko, no najjednostavnije ih je podijeliti na dvije vrste: pisane i usmene.

Kod usmenih oporuka oporučitelj može očitovati svoju posljednju volju usmeno, pred dva istodobno nazočna svjedoka – uglavnom osobe mlađe od oporučitelja. Iako je usmena oporuka “spas u zadnji čas”, baš zbog izvanrednih okolnosti u kojima se daje, ona prestaje vrijediti kad protekne 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti u kojima je napravljena.

Pisane oporuke pak mogu biti privatne ili javne.

Privatne su one pisane vlastoručno ili pred svjedocima. U prvom slučaju, oporuka je valjana ako ju je oporučitelj vlastoručno napisao i potpisao. Naravno, poželjno je staviti datum i mjesto pisanja oporuke. U drugom slučaju, oporučitelj koji zna i može čitati i pisati može sastaviti oporuku tako što će za ispravu, bez obzira tko ju je sastavio, izjaviti pred dva istodobno nazočna svjedoka da je to njegova oporuka te je pred njima potpisati.

Oporuka postaje javnom ako se oporuči (ostavi na čuvanje) u obliku javne oporuke kod suca općinskog suda, javnog bilježnika ili, ako ste u inozmestvu, kod konzultarnog predstavnika Republike Hrvatske. Osobe koje ne mogu ili ne znaju čitati ili pak se ne mogu potpisati, mogu u redovitim okolnostima oporučiti samo u obliku javne oporuke.

Ako imate više od 65 godina i rado biste se informirali o temama poput oporuke, razlike između ugovora o doživotnom i ugovora o dosmrtnom zbrinjavanju, pomoći u kući i slično, slobodno ih kontaktirajte svakom srijedom od 9 do 13 sati na broj 095 1971 478 (Andreja, voditeljica projekta). Na isti broj možete ih kontaktirati i ako želite da u vašoj udruzi umirovljenika ili općini napravimo predavanje.

Sva održava predavanja i savjetovanja provode se u sklopu projekta GEROpodrška, koji financijski podupire Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije