Dva zanimljiva predavanja u čakovečkom ‘Prostoru’

Sumrak demokracije: tajni sporazumi TTIP i CETA

Prostor CeZam Čakovec i Udruga mladih “3FF” Čakovec pozivaju vas 19. veljače na bitno predavanje koje se tiče svakog pojedinca u društvu, radi se o vašoj i našoj budućnosti!

Iza zatvorenih vrata, tajno i bez mogućnosti utjecaja građana u tijeku su pregovori oko Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva – TTIP (EU-SAD) te Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog ugovora – CETA (EU-Kanada). Radi se o tzv. sporazumima o slobodnoj trgovini koji bi, tvrde mainstream ekonomisti, političari i mediji, trebali stimulirati ekonomiju brišući trgovinske barijere. Kako su carinske barijere između EU, SAD-a i Kanade ionako na povijesno najnižim nivoima, TTIP i CETA najviše će se odraziti na one necarinske, poput stečenih radničkih, socijalnih, ljudskih ili ekoloških prava te demokratski usvojenih regulativa.

Ono što je posebno problematično je Investor State Dispute Settlement – ISDS klauzula. Radi se o pravnom mehanizmu koji omogućuje investitoru da tuži državu na privatnom tribunalu ukoliko smatra da mu je neka državna odluka, mjera ili regulativa ugrozila očekivani profit. Također, privatnom sektoru bit će omogućeno sudjelovanje u donošenju budućih regulativa kroz tzv. regulatornu suradnju. Suverene države bi pri donošenju novih regulativa bile obavezne posavjetovati se s korporacijama. Uz to dolazi i do usklađivanja kao i međusobnog priznavanja postojećih regulativa. Primjerice, u EU je u kozmetici zabranjeno oko 1200 spojeva, a u SAD-u samo njih 11.

O svemu ovome posjetitelje će detaljnije informirati članovi platforme Zaustavimo TTIP: Matko Boršić, Zoran Vulić i Dražen Matiček. Problematika TTIP-a i CETA-e iznimno je važna i zahtjeva uključivanje što većeg broja građana u proces praćenja i otpor njihovom donošenju, budući da će oni imati razoran utjecaj na sve segmente naših života. Dođi i informiraj se!

Indijska znanja i suvremena civilizacija

Prije toga, 16. veljače Prostor CeZam Čakovec i Udruga mladih “3FF” Čakovec vas pozivaju na zanimljivo predavanje o drevnom indijanskom znanju i suvremenoj civilizaciji u Centru za mlade Čakovec s početkom u 18 sati.

“Oni imaju ono što je svijet izgubio. Imaju to sada. Ono što je izgubio, svijet mora ponovno dobiti, inače umrijeti. Ne preostaje više mnogo godina da se to dobije ili ne dobije, da se ponovno nađu izgubljene sastojine”. Tisuće metafora, analiza, priča, knjiga i umjetničkih djela odraz su ljudskih pokušaja, aspiracija i boli nastalih iz upozorenja na našu civilizaciju koja je skrenula sa tračnica i koja bi se mogla opravdano označiti sintagmom – “civilizacija nasilja”.

Na početku mogu reći da će putokaz (iako krozduhovnost i umjetnost postoje već tisuće putokaza) morati biti nešto zajedničko, vraćanje čovjeka na način života koji nije eksplozivan, a posljedično i destruktivan. Kao što kapljica vode ne određuje tok slapa, ali ga čini, tako i u ovom predavanju ću pokušati prikazati koje su to konkretne aktivnosti , sadržaji ili ideje koji bi nam pomogli da se ne zapletemo u mrežu i vrtloge predrasuda, diskriminacija i nasilja, te kanaliziramo golemu količinu energije koja se koristi za natjecanje, utrke, profit i nasilje u nešto konstruktivnije i inspirativnije.

Cilj predavanja je nakon referiranja na povijesno iskustvo Indijanaca kontekstualizirati položaj antropologije danas i ispitati samu ulogu antropologa prema potlačenima, kao i poziciju u kojoj se nalazi. Kroz refleksiju onoga što znamo o Indijancima uvidjeti njihove poruke “bijelom čovjeku” i suvremenoj civilizaciji o odnosu prema prirodi, zajednici, drugima i samome sebi. Također ću se osvrnuti na svoje iskustvo putovanja u južnu Ameriku, druženja s Indijancima i sudjelovanja na njihovim ritualima. Predavač je Nikola Švenda, mag. soc i phil.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije