FOTO: Emotivna promocija knjige ‘Preživio sam Vukovar i Ovčaru’

>> FOTO: Emotivna promocija knjige “Preživio sam Vukovar i Ovčaru”

U nedjelju, 7. veljače 2016. godine u župi svetog Antuna Padovanskog na čakovečkom Jugu održana je promocija knjige Vilima Karlovića – ‘Preživio sam Vukovar i Ovčaru’.

Dvorana u crkvi bila je premalena za sve one koji su htjeli nazočiti ovom događaju. Domaćin promocije bio je župnik fra Tomislav Božiček koji je na samom početku promocije pozdravio sve nazočne. Moderator promocije bio je prof. Ivan Pranjić, predsjednik Matice hrvatske – ogranak Čakovec. Od gostiju promociji su nazočili saborski zastupnik iz Varaždina Anđelko Stričak, dožupan Međimurske županije Zoran Vidović, predsjednik Udruge veterana 7 GB Puma Robert Puja, predsjednici ratnih i stradalničkih udruga iz s područja grada i županije.

Promocija je održana na način da je moderator postavljao pitanja piscu knjige, a sam pisac je na pitanja odgovarao vrlo emotivno. Vilim Karlović vrlo emotivno je opisao svoj ratni put u Vukovaru i svjedočenje koje je proživio na Ovčari i u logoru u Srijemskoj Mitrovici. Autor je nakon pada Vukovara bio zarobljen i teško mučen gdje je u logoru u Srijemskoj Mitrovici proveo punih šest mjeseci i gdje je prošao razne strahote koje su ga u logoru zadesile. Nositelj je sedam visokih državnih odlikovanja.

– Nije mi namjera da odavde večeras odemo u negativnim emocijama niti nedaj Bože s mržnjom. Želim da našu patnju, stradanje, žrtvu Vukovara i Domovinski rat promatramo kroz Isusa Krista i istinu. Stoga pozivam na beskompromisno praštanje po uzoru na Isusa koji nas poziva ljubiti neprijatelje. Naravno da to nije lako i nije oprost samo izgovorena riječ niti možemo puknuti prstom i reći da je oprošteno.

Ali darom Duha Svetoga – razumom, svi znamo da je dobro praštati. Svi želimo da nam se oprosti i nitko ne želi da ga se mrzi. Znači dobro je opraštati. Iz toga crpimo i snagu da naše praštanje predamo onome koji nam može u tome pomoći – Isusu Kristu. Ne možemo sami, primimo njegovu ruku i tražimo da nam pomogne u tome. Naš Krist nije bio lažac i ako nas je učio da praštamo neprijateljima znao je da mi to možemo. Ali možemo samo i jedino uz Njega.

Pozivam posebno sve branitelje da se približe Kristu i probaju živjeti sakramentalno. Gotov svakog tjedna umire barem jedan branitelj, budimo spremni za taj put. Vratimo se u Kristovo krilo bez obzira na teškoće ili naše grešnosti. Isus vas jedva čeka.Molimo i za našu domovinu i ljubimo je kršćanski. Mi Hrvati imamo jedan divan sloga “Bog i Hrvati!” Ali Bog na prvom mjestu, to ne zaboravimo, jer kada je On na prvom mjestu onda iz toga proizlazi svaki blagoslov – rekao je tom prilikom. Nakon promocije svi nazočni družili su se u župnom klubu gdje su iznijenili svoje dojmove koje su doživjeli na ovoj promociji.

Na svom profilu na Facebooku autor je naspisao zahvalu: ‘Zahvaljujem se Čakovcu na izuzetno srdačnom i suosjećajnom domaćinstvu mojega svjedočanstva. Posebne zahvale hrvatskom branitelju i 90-postotnom invalidu Domovinskog rata, prijatelju Pavi Jazviću na organizaciji, župniku fra Tomislavu Božičeku kao domaćinu te moderatoru profesoru Ivanu Pranjiću, predsjedniku ogranka Matice Hrvatske u Čakovcu. Zahvaljujem i dugogodišnjem prijatelju Žarku Skoki koji je bio glavni inicijator mojeg svjedočanstva. Neka ih sve prati Mir Kristov!’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije