FOTO: Belički fašjek u znaku zaštitne maske ‘Belički kalamper’

Danas u subotu održan je ‘Belički fašjek’ u organizaciji UDVDR ogranak Belica i KUD-a Belica. Naime, oni se izmjenjuju pa tako jedne godine više posla oko organizacije ima UDVDR, a sljedeće KUD Belica. Kao učesnici u povorci koja je krenula od kafića ‘Ada’ pa sve do Društvenog doma sudjelovali su: dječji vrtić, Osnovna škola i sve udruge na području beličke općine ali i pojedinci i grupe koji se pridruže povorci.

>>> Pogledajte galeriju fotografija

Belički fašjek se održava tradicionalno već 12 godina za redom. I kako to obično biva, načelnik općine Belica predaje ključeve Općine Fašničkoj Republici Belica i maškare tada preuzimaju vlast. Meštri ceremonijala i voditelji programa bili su: Miroslav Janušić, Božidar Premuž i Dejan Janušić. Pokrovitelj fašnjeka je Općina Belica. Kao i u većini mjesta u Međimurju gdje se održava fašjek i na Belici su se učesnicima, ali i publici ponudile krafne, kuhano vino i čaj za sve školarce. Da bi sve bilo u redu o tome je brinuo Alojz Kozjak član UDVDR i KUD-a Belica.

S obzirom da se mimohod kretao glavnom beličkom ulicom povorku je budno pratila naša policija, ali i belički vatrogasci kako bi sve proteklo u najboljem redu. Na kraju mimohoda, kod Društvenog doma, voditeljima su se pridružile članice žirija: Sandra Herman, Ksenija Kramar i načelnik Zvonimir Taradi koji je podijelio simbolične nagrade. Nagrade su podijeljene u: a) grupna maska, b) pojedinačna maska i c) nasimpatičnija maska te utješne maske.

Nagrade su dobili: grupa “SeKoliRity”, “Politički guleš”, “Rimljanke”, “Austronauti s paštetama”, grupa “Vještice”, grupa “Starčeki” i “Štrumfovi”. Ove godine sudjelovale su maske kao zaštitni znak i to “Belički kalamperi” – čerleni i žoti. Iako je ta ideja stara već 5 godina autor je Ratko Vinković.

Mimohod je pratila belička limena glazba. Uz spaljivanje fašjeka maškori su lijepo zaplesali i zapjevali. Mnogo mještana Belice pratilo je ovaj mimohod. Srećom vrijeme je bilo sunčano, lijepo i toplo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije