Stara škola u Hlapičini kulturno dobro Hrvatske

Konzervatorski odjel Varaždin, uvažio je zamolbu Grada Mursko Središće i upisao zgradu ‘Majur grofa Feštetića’ u Hlapičini u ‘Registar kulturnih dobara’, te je izdao rješenje o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra.

Majur u Hlapičini ,u puku poznatiji kao ‘stara škola u Hlapičini’, odlukom ‘Školskog odbora Osnove škole Mursko Središće’ postao je 100 postotno vlasništvo Grada Mursko Središće, a sada se očekuje da Međimurska županija kao osnivač Osnovne škole Mursko Središće tu odluku, odnosno pismo namjere koju joj je poslao gradonačelnik Dražen Srpak potvrdi.

Sve ove radnje i odluke, a poglavito odluka da grad postane vlasnik građevine, za Grad Mursko Središće bitni su iz razloga što je on projekt ‘EKO muzej-revitalizacija upravne zgrade Majur grofa Feštetića‘ aplicirao u program suradnje INTEREG V-A SLO-HR 2014.-2020. Već ranije su Grad Mursko Središće i Međimurska županija izradili projekt ‘Rekonstrukcija i sanacija Hlapičina’.

Zgrada stare škole u Hlapičini u vrlo je lošem stanju i već je bilo razmišljanja da se sruši kako ne bi bila sigurnosna prijetnja ali i ruglo sela. Sadašnji gradonačelnik i gradska vlast su mišljenja kako je objekt sa stanovišta povijesti i kulture vrlo vrijedan, te ga umjesto rušenja započinju obnavljati kako bi jednog dana zasjao kao destinacija koju će pohoditi mještani, gosti, turisti, učenici, studenti i znanstvenici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije