Međunarodni dan borbe protiv raka – bolesti koja je drugi najčešći uzrok smrti

Bolest koja sve više uzima maha posljednjih godina zasigurno je karcinom ili rak, a upravo se danas, 4. veljače, obilježava Međunarodni dan borbe protiv te opake bolesti, kako bi se podigla svijest o oboljenjima, prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

Statistika nije obećavajuća, a kako to u brojkama izgleda u Varaždinskoj županiji, upitali smo dr.med. Irenu Stipešević Rakamarić, voditeljicu Djelatnosti javnog zdravstva i socijalne medicine.

– U Varaždinskoj županiji je u 2013. godini (posljednja dostupna godina za koju postoje obrađeni podaci državnog registra za rak) oboljelo 919 novih bolesnika, 505 muškaraca i 414 žena. Stope incidencije i stope smrtnosti više su u muškaraca nego u žena u ovo županiji – rekla je te dodala.

– Ako Varaždinsku županiju uspoređujemo sa ostalim županijama u Hrvatskoj, za to nam služe dobno standardizirane stope incidencije (DSS), koje prikazuju objektivno obolijevanje od raka po županijama onako kako bi to bilo kada bi svaka županija imala istu dobnu strukturu. Stopa novobolijevanja od raka za muškarce je visoka, na drugom mjestu u rangu županija u Hrvatskoj, odmah nakon Virovitičko – podravske županije, dok je za žene također na visokom trećem, iza Virovitičko Podravske županije i Grada Zagreba.

Što se pak vrste raka tiče, doktorica Stipešević Rakamarić, rekla je kako žene najčešće obolijevaju od raka dojke, potom debelog crijeva, tijela maternice, želuca te bronha i pluća.

U muškaraca u Varaždinskoj županiji prema istim podacima za 2013. godinu, najčešći je rak prostate, potom rak bronha i pluća, debelog crijeva, rektuma i bubrega.

Rak – drugi najčešći uzrok smrti

Kada govorimo o smrtnosti od raka, ta je bolest drugi najčešći uzrok smrti, odmah nakon srčano žilnih bolesti.

– Za smrtnost od raka imamo dostupne podatke za 2014. godinu, kada je u županiji Varaždinskoj umrlo ukupno 570 osoba, a odnos umrlih muškaraca i žena je 54:46.

U svrhu prevencije, važno je ići na redovite preglede.

– Preventivni pregledi, osobito nacionalni preventivni programi ranog otkrivanja raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva mogu otkriti rak u najranijem stadiju kada je stopa izliječenja gotovo 100 posto (rak vrata maternice i rak dojke), a pretrage su praktički bezbolne i neškodljive te lako dostupne, uz brzo dobivanje rezultata nalaza. Postoji mogućnost promjene termina bez ikakvog problema, pozivom na besplatni telefon 0800- 200- 163 u Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke i vrata maternice, a 0800-411-511 za program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Muškarci bi svakako trebali jednom godišnje otići i na pregled prostate, a svrhu prevencije raka pluća treba prestati pušiti.

Pravilna prehrana je važna

Uz preventivne preglede, veoma je važno živjeti zdravo, u čemu veliku ulogu ima prehrana i tjelovježba.

– Važan je pravilna prehrana koja uključuje dosta voća i povrća kroz cijelu godinu, osobito zeleno lisnato povrće i crveno bobičasto voće, izbjegavanje rafiniranih šećera u prehrani i smanjenje unosa namirnica životinjskog podrijetla koje obiluju zasićenim mastima te smanjenje ukupnog kalorijskog unosa. Uz svakodnevnu tjelovježbu barem pola sata i smanjenje stresa, preporučeno je prestati pušiti – zaključila je doktorica Stipešević Rakamarić te dodala kako sve navedeno utječe na imunitet, koji ima ključnu ulogu u obrani od raka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije