FOTO: Vatrogasci Vularije i Čučerja na balu vatrogasca u Austriji

>> FOTO: Vatrogasci Vularije i Čučerja na balu vatrogasca u Austriji

Vatrogasci Vularije i njihovo bratsko društvo iz Čučeraja bili su u petak i subotu u austrijskom mjestu Nikitsch Filež u pokrajini Gradišće naseljenom pretežito Gradišćanskim Hrvatima.

Njihovi vatrogasci su ih ugostili na tradicionalnom 48. Vatrogasnom balu kojeg su oni bili domaćini. To je vatrogasno druženje posvećeno prije svega mladim vatrogascima koji svojim dominantnim crnim odijelima, a dame u dugim bijelim haljinama daju čar balu. Delegaciju vatrogasca Vularije i Čučerja predvodio je Zlatko Orsag, počasni predsjednik VZ-e Međimurske županije i predsjednik DVD-a Vularija. Među 450 gostiju i uzvanika bila su i dvojica ministara u Vladi Republike Austrije, a našeg porijekla gospoda Darabuš i Brlaković.

Veza vatrogasca Vularije i Čučerja datira od 1993. godine pa ne čudi da dosta važnih projekata rade zajednički. Prijateljstvo vatrogasaca Vularije i Nikitsch Fileža datira od 1998. koju je uspostavila njihova mladež na zajedničkom nagradnom kampiranju. Od te godine se naizmjenično posvećuju. U razmjeni iskustava nerijetko austrijski vatrogasci našima znaju donirati materijalno.

– Da smo i mi druželjubivi i darežljivi pokazuje podatak da smo mladim austrijskim prijateljima ustupili naše nagradno ljetovanje u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani – rekao je Orsag i dodao kako i im je glavini domaćin u ovoj sredini bio Norbert Divos, zapovjednik tamošnjih vatrogasca.

Vrativši se kući prepuni dojmova, vatrogasci su nam rekli kako svaki boravak kod austrijskih prijatelja nosi nešto novo te su dodali kao se njihovi vatrogasci raduju novom dolasku u domovinu svojih predaka. Ono što ih posebno doima je hrvatska riječ koja se je među njima čula.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije