Biskup Mrzljak u Čakovcu blagoslovio međimurske vinogradare

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je u petak 29. siječnja zahvalno misno slavlje u prigodi 10. obljetnice održavanja godišnjeg susreta vinara i vinogradara Međimurja o blagdanu sv. Vinka u Franjevačkom samostanu u Čakovcu.

Misa je proslavljena u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa gdje se od 1773. godine u prigodnoj škrinji pokrajnjeg oltara nalaze moći sv. Vinka, đakona i mučenika, kojem vinogradari povjeravaju u zaštitu i zagovor radove u svojim vinogradima, koji tradicionalno započinju potkraj siječnja.

Uz biskupa, među ostalim, suslavili su i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu i župnik fra Željko Železnjak te njegov predčasnik fra Stanko Belobrajdić koji je prije deset godina potaknuo ova okupljanja međimurskih vinogradara. Pozdravljajući okupljene gvardijan Železnjak izrazio je radost zbog zajedništva oko euharistijskog stola kako bi vinogradari zahvalili za sve dobro u protekloj godini te se i nadalje preporučili svom zaštitniku svetom Vinku.

Varaždinski biskup uvodno je rekao kako se obilježavaju godine s različitim nazivima, a među njima je i tzv. vinogradarska godina čiji se početak veže uz blagdan svetog Vinka kome će se uputiti molitve da prati sav trud i rad vinogradara u njihovom poslu u vinogradu i brigu za vino u podrumu.

U propovijedi je biskup na temelju odlomka iz Evanđelja, u kojem Isus u prispodobi govori o Bogu kao vinogradaru i sebi kao trsu, istaknuo kako je važno da čovjek bude ucijepljen na pravi trs i da kao loza daje dobar rod. Otac nebeski kao dobar vinogradar reže loše loze što bi se kod čovjeka moglo reći da je to ono što nije dobro, što je loše i možda grješno u njegovu životu. Vi kada kao vinogradari ulazite ovih dana u vinograde da bi započeli s prvim radovima orezivanja, gledate i razmišljate kakav taj trs treba biti da donese puno dobrih plodova, rekao je biskup i dodao kako, slikovito rečeno, čovjek također treba razmišljati da u svome životu donese dobar urod, odnosno dobar život u kojem će biti više dobrih djela, dobrote, ljubavi, poštenja, istine i sve ono dobro i lijepo što si čovječanstvo želi.

Svi ljudi razmišljaju o miru u svijetu, ljubavi među ljudima i dobroti, ali to ne uspijevaju ostvariti možda zato jer nisu svi pricjepljeni na pravi trs, možda su neki kao divlja loza koja ne rađa dobrim plodom zbog čega se trebaju pitati kome i kako pripadaju. Dok radite u vinogradu razmišljajte i molite kako će vino kao plod trsa i rada ljudskih ruku pridonositi okupljanju i zajedništvu, dobrom raspoloženju i pomaganju među ljudima, kao što se okupljamo kod oltara i donosimo kruh i vino i molimo zajedno da to bude sakrament, znak Božje prisutnosti među nama. Zato neka i ova sveta misa bude jedan takav znak Božje prisutnosti gdje tražimo Božju zaštitu i blagoslov za naš svagdanji rad i život, poručio je biskup.

Na kraju misnog slavlja biskup je blagoslovio vinogradarske škare i sve koji će se njima u svom radu koristiti te je prvi odrezao nekoliko grana s trsa koji su vinogradari pripremili kod oltara za ovo misno slavlje, a zatim je to učinilo i nekoliko njih samih okupljenih u udruge “Vinoljub” i “Hortus Croatiae”. Susret je nastavljen druženjem u Franjevačkom samostanu uz najbolja međimurska vina, javljaju iz Varaždinske biskupije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije