Marko Vučenik – dizajner i fotograf koji osvaja svijet

>> Marko Vučenik – dizajner i fotograf koji osvaja svijet

Međimurje je iznjedrilo mnoge uspješne ličnosti, od kompozitora Josipa Štolcera-Slavenskog, dr. Rudolfa Steinera, dr.Vinka Žganca pa sve do brojnih profesora, inženjera, znanstvenika, odvjetnika, liječnika, novinara, sportaša i umjetnika na koje Međimurci mogu biti ponosni. Kamo ih je životni put odnio nakon završetka srednje škole u Međimurju, čime se danas bave te kako vide svoju budućnost i profesionalni razvoj, otkrivat ćemo svakog tjedna

Marko Vučenik (31) iz Donje Dubrave je magistar dizajna i fotograf koji trenutno priprema svoje dvije izložbe, radi na dizajnu dvije knjige, osmišljava logotipove i priprema suradnju s inozemnim klijentima. Druženje s poznatim Hrvatima dio je njegove svakodnevice, no u svemu tome ostao je vrlo prizemljen i skroman mladić.

Njegova ljubav prema dizajnu nastala je još tijekom osnovnoškolskih dana pa je odlučio upisati Graditeljsku školu u Čakovcu, smjer Dizajner unutarnje arhitekture. Zahvaljujući trudu profesora, već je sa šesnaest godina znao što želi biti u budućnosti.

– Profesorica Suzana Šestan provodila je mnogo vremena s nama u praktičnom i teorijskom dijelu nastave te je upravo ona osoba koja mi je približila studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Naime, ona je bila dio prve generacije koja je davne 1989. prva upisala tada novooformljeni studij – nadovezuje se Marko.

Upisao je Arhitektonski fakultet u Zagrebu te je već u prvom semestru odlučio da se želi baviti upravo grafičkim dizajnom. Studij je nadmašio njegova očekivanja, ali ga je ujedno naučio i kako se u masi kreativnih ljudi izboriti za sebe i svoje mjesto pod Suncem.

Koliko je u tome bio uspješan, pokazale su vrlo zapažene izložbe koje su uslijedile. Prošle je godine organizirao fotografsku izložbu Polaroid 44 koja je bila medijski vrlo popraćena. Pred Markovim objektivom našla su se mnoga poznata lica s domaće scene, a idejni koncept sastojao se od fotografiranja 44 poznate osobe polaroid fotoaparatom. Ipak, iza svega toga stoji težak i dugotrajan rad.

– Za potrebe svoje prve dvije izložbe radio sam s hrpom vizažista, frizera i dizajnera te je nastao pravi kaos i kokošinjac, što mi se nikako nije svidjelo. Od svih njih danas surađujem samo s predivnom Mirnom Čurak i Nikolinom Gvozdanić. Za ostale baš i nemam lijepe riječi jer u ovom poslu nisu zbog strasti i ljubavi prema onome što rade, nego nečega sasvim trećeg.

Međutim, već sam na tim prvim izložbama fotografirao poznate osobe kao što su članice grupe E.N.I., Judita Franković, Helena Minić Matanić, Nataša Janjić, Leona Paraminski, Tina Vukov i drugi.

Pristajali su na izložbu zbog preporuke i usmene predaje, a isto je bilo i s prošlogodišnjom izložbom te onima koje su još u fazi dovršavanja – kaže Marko.

Modele za svoje fotografije bira prema vlastitom nahođenju i intuiciji, a s nekima od njih postane i blizak prijatelj. Jedna od poznatih osoba koja je prošle godine stala pred Markovu kameru je i Ivan Dečak, frontmen grupe Vatra koja se posljednjih nekoliko godina vinula u sam vrh hrvatske glazbene scene.

–Ivana Dečaka slučajno sam upoznao kada je došao na snimanje spota za pjesmu “Autentično osrednji” grupe Pavel. Svidio mu se moj polaroid fotoaparat te smo već kroz mjesec dana surađivali na fotografiranju za moju izložbu – govori Marko.


Trenutno priprema izložbu fotografija naziva Polaroid 88, temeljenu na istom konceptu kao i na prethodnoj izložbi. Želja mu je proširiti svoju ideju i izvan granica Hrvatske pa tako planira u budućnosti posjetiti Berlin, Dublin, Montreal, New York i Los Angeles, a istovremeno surađuje i s internacionalnim agencijama na brojnim drugim projektima.

Osim što se sve češće bavi fotografijom te mu u posljednje vrijeme sve veću pozornost privlači fotografiranje baleta, Marko se okušao i u brojnim projektima grafičkog dizajna.

Projekti na koje je posebno ponosan su dizajn i koncept časopisa “Fino i ukusno” koji izdaje Billa, izrada mobilnih aplikacija za Cedevitu te redizajn i prijelom knjige “Afra” autorice Anđe Marić.

Na pitanje kako njegovi prijatelji i obitelj gledaju na činjenicu da ostvaruje brojne uspješne projekte u suradnji s nekim od najpoznatijih lica domaće društvene scene, Marko iskreno odgovara:

–Nisu baš fascinirani time. Svjesni su koliko je to prolazan i površan svijet. Jednog si dana na tronu, a idućeg nitko ne želi s tobom ni na kavu. Mene isključivo zanima kvalitetan posao. Prave i iskrene prijatelje imam u svom rodnom kraju, a u Zagrebu njih svega nekoliko.

U svojoj budućnosti Marko želi proputovati svijet i svojim fotoapratom zabilježiti što više posebnih trenutaka.

Planira pronaći stranog agenta koji će mu pomoći u dobivanju daljnjih grafičkih i fotografskih angažmana te si tako osigurati svjetlu budućnost.

– Dizajn i fotografija su nešto što najviše volim, no volio bih živjeti, a ne preživljavati od svoga rada – završava Marko.

Više podataka o Markovim radovima možete pronaći na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije