FOTO: Vincekovo u donjem Međimurju – u Orešcu se orila pjesama

>> FOTO: Vincekovo u donjem Međimurju – u Orešcu se orila pjesama

Orešec je dio k.o. Donja Dubrava lociran na desnoj obali rijeke Drave. To je mjesto gdje neki Donjodubravčani imaju svoje parcele zasađene vinovom lozom, a nedaleko njih nalazi se dio zvan Mrtvička koja po lozi nimalo ne zaostaje za Orešcom.

Zahvaljujući inicijativi neumornog Antuna pl. Benka, jednog od vlasnika vinorodne parcele, ovdje je u nedjelju 24. siječnja, po uzoru na gornji dio Međimurja održana, proslava Vincekova na način što su se ovdje susreli “goričani” Orešca i Mrtvičke. Pozvano ih je njih 24, a na susret ih je došlo njih 19 svaki sa svojim “bučkama” na čemu se nisu štedjeli isto kao ni na hrani. Bilo su tu njihovi prijatelji znanci…

Domaćin okupljanja je bio Andrija Mrnjavec-Žaca. Riječi dobrodošlice svima je uputio organizator okupljanja pojasnivši neupućenima što su Orešec i Mrtvička nekada značili Donjodubravčanima. Ovakvo okupljanje je proba za početak tradicije koja mora dati prepoznatljivost ovome kraju. – S time smo započeli prije 2 godine onako sramežljivo sanjajući za ovaj događaj – istaknuo je Benko ne krijući zadovoljstvo što je ideja pala na plodno tlo, a sve započeto će se s godinama nadograđivati.

Benko je pričao o vinogradarskoj povijesti Orešca iz koje saznajemo kako je 2/3 Donjodubravčana ovdje imalo gorice, a 1/3 ih je imala preko Mure u Mađarskoj, a neki na jednoj i drugoj lokaciji. Dvije, tri godine poslije 50-tih vlasnici su ih počeli krčiti jer je ondašnja vlast uvela svojevrsni namet tzv. čokotarinu. Danas je ovdje 19 aktivnih vinogradara.

Ovi dijelovi Donje Dubrave u dogledno vrijeme će dobiti novi oblik i značaj u čemu će im pomoći TZ Međimurske županije. Riječ je o dva projekta, Dravska pješačka staza i Oživljavanje putova vinorodnih krajeva Međimurja čime će dobiti prigodu da se nađu na Vinskoj karti Međimurja.

Da bi se sadržajno nadopunile aktivnosti u ovom vinorodnom dijelu zamjenik načelnika Donje Dubrave Dragutin Mikulan je predložio da oni međusobno uvedu ocjenjivanje vina. Benko je rekao kako je ovo i povijesni događaj jer se još nikada nisu sreli oreški i mrtvički “goričanci”.

– Na ovim lokacijama će se u buduće obilježavati Vincekovo jer ono je početak vinogradarske godine, a svaki puta bi se ono obilježavalo kod drugog vinogradara, a završetak vinogradarske godine na Martinje bilo bi u Mrtvički. To nam jamči da ćemo se i Donjodubravski vinogradari sresti bar dva puta godišnje…

Mislim da je to dobar prijedlog kojeg ćete svi podržati – rekao je na kraju okupljenima pl. Benko. Po njegovom govoru uslijedio je blagoslov čokota što je po horvackim regulama obavio “biškup” Čarli (Vladimir Čmrlec), a vinom je njih i kobasice zalio njihov vlasnik.

Nedaleko ove lokacije nalazi se povijesni “Ropački zdenac” kojeg su namjernici obišli. Da će Orešec i Mrtvička dobiti željeno mjesto na Vinskoj karti potvrdila nam je pjesma koja se toga popodneva orila u ovom dijelu Donje Dubrave čemu je pogodovala i temperatura od 10 stupnjeva u plusu, a što Vincekovo ne poznaje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije