Vincekovo se slavi u gornjem, ali i u donjem Međimurju

Ovog vikenda vinske će se pjesme oriti po međimurskim bregima, ali donjomeđimurskim kletima i goricama. Spremaju se za proslavu Vincekova koji se slavi na današnji dan, 22. siječnja i tradicionalno označava početak vinogradarske sezone radova pa podrumari već spremaju škafove u koje će uroniti orezane trsove šibe.

One će nakon izvjesnog vremena potjerati, a po broju pupova iskusni će vinogradari odrediti kakva će biti ova vinska godina. Mnogi će Međimurci željni rekracije, dobre vinske kapljice i zabave krenuti u Vincekove pohode. Po putu će, naravno, zastati kod podruma i gorica nekoliko vinarskih obitelji, orezati njihove trsove i degustirati vina.

Ovaj pučki običaj koji se njeguje i u međimurskom kraju praćen je pjesmom i svirkom, a kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograde sami, red nalaže da počaste okupljeno društvo. Kuša se i staro i mlado vino, po potrebi i nadolijevaju bačve, priprema se domaći slastan zalogaj, pa se Vincekovo slavi do duboko u noć.

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Ljubav prema lozi i ovom plemenitom napitku toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”. Zato se i Vincekovo v međimurskim bregima slavi na veliko što u konačnici donosi vrhunska vina međimurskih vinogradara.

U nastavku donosimo gdje će se sve slaviti Vincekovo i održati pohodi:

>>> 18. Vincekov pohod u nedjelju 24. siječnja
>>> I u donjem Međimurju se obilježava Vincekovo
>>> Vincekov pohod u čast Zvonku Kermanu koji je živo za brege i gorice
>>> Vincekovo po štrigovskim bregima, najljepšim bregima
>>> Vincekovo na svetomartinskom Vencu 24. siječnja

Proslava Vincekova neće proći bez pojačane policijske kontrole. Stoga, ako malo više popijete, nemojte sjedati za volan. Svima koji danas slave imendan želimo sve najbolje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije