Milijuni kuna troše se zbog žalbi na javnu nabavu, dok pacijenti čekaju

U vrijeme kad zdravstvene ustanove grcaju u dugovima, muče se s kupnjom potrošnog materijala, a pacijenti sa sobom nose toaletni papir i ručnike jer ih na bolničkim odjelima nema, milijuni kuna odlaze na odštete tvrtkama koje su se žalile na rezultate postupaka javnih nabava.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave samo u posljednjih mjesec dana na svojoj internetskoj stranici objavila je desetak odluka o poništenju natječaja i naloge bolnicama da tvrtkama koje su se žalile isplate naknadu za troškove.

Razlog poništenja javnih nabava uglavnom su pogreške u natječajnoj dokumentaciji, tumačenju zakonskih propisa i drugo što bi se moglo svrstati pod ljudski faktor. Pojednostavljeno rečeno, oni koji su izabirali izvođača radova ili dobavljača opreme prekršili su propise pa je Državna komisija, ne budi lijena, obavila svoj dio posla i na temelju žalbe koju su uložile neizabrane tvrtke poništila odluke. Evo nekoliko primjera koje je Državna komisija objavila u prosincu, a slično je bilo i ostalih mjeseci.

Opća bolnica Pula mora platiti 17.546 kuna tvrtki koja se žalila na rezultat javne nabave za pranje i glačanje bolničkog rublja. KBC Rijeka mora platiti 5425 kuna jednoj tvrtki i još 1071 kunu drugoj, KBC Zagreb 10.851 kunu, KBC Sestre milosrdnice Zagreb moraju jednoj tvrtki podmiriti 45.070 kuna, a Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek iz Koprivnice mora platiti 8368 kuna nakon što je poništena odluka o odabiru dobavljača potrepština za laboratorij.

Županijska bolnica Čakovec dobila je nalog da dvjema tvrtkama isplati po 25.070 kuna, dakle više od 50.000 kuna, a Državna komisija poništila joj je i natječaj za nabavu RTG-a angiosale za interventnu kardiologiju.

– Kad sam lani rekao da će angiosala biti opremljena prošlo ljeto, neki su mi se nasmijali znajući kako to ide. I doista, još čekamo opremu. Zbog žalbenog postupka i poništenja sve se odužilo, a nije mi jasno zbog čega. Prije raspisivanja javnog poziva raspitali smo se u Ministarstvu zdravlja i zamolili za pomoć stručne službe u KBC-u Dubrava. Odluke se poništavaju zbog sitnica i banalnih stvari, a pacijenti čekaju – ogorčen je Stjepan Koraj, sanacijski ravnatelj bolnice u Čakovcu. Kaže da ni u Ministarstvu ne znaju gdje je zapelo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije