Lanjska matura otkriva: Varaždin i Čakovec odskaču iznad državnog prosjeka

Krovna institucija za organizaciju i provedbu mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ovih je dana objavila detaljiziran prikaz rezultata ispita državne mature iz ljetnog roka prošle godine, piše Jutarnji list.

Rezultati tako pokazuju da su etika, informatika i sociologija predmeti čije je ispite najveći postotak učenika riješio negativno, dok je najviše odličnih ocjena iz francuskog, njemačkog, latinskog, talijanskog i engleskog.

Vjeronauk i fizika

Iz etike je tako 39 posto učenika dobilo jedinicu, a iz francuskog na višoj razini znanja peticu je dobilo 45 posto maturanata.

Osim jezika, učenici na maturi najviše petica dobivaju iz vjeronauka te fizike, biologije i psihologije.

Negativnih ocjena iz hrvatskog jezika na višoj razini bilo je tek dva posto, pokazuju podaci NCVVO-a, dok je odličnih ocjena na tom ispitu bilo pet posto.

Svega 95 njih riješilo sto posto

Po podacima NCVVO-a, lani je maturu palo 249 gimnazijalaca, a svega 95 ih je sa stopostotnom točnošću riješilo barem jedan ispit.

Među najuspješnijim učenicima 12 je onih koji su potpuno točno riješili dva ispita, a jedna je učenica riješila stopostotno tri predmeta – matematiku, engleski jezik i fiziku.

Iako u Nacionalnom centru ne izdvajaju ni jednu školu u kojoj su učenici s najboljim rezultatima, primjećuju da su na prošloj maturi rezultatima odskočili učenici iz – Čakovca, Varaždina, Zaboka i Zlatara.

> Nikad bolje: Svaki deseti hrvatski ‘maksimalni’ maturant je iz Prve gimnazije!

Prijave još tri tjedna

Iako je do početka državne mature ostalo punih pet mjeseci, maturantima za tri tjedna istječe rok za prijavu ispita.

Ovih je dana u e-sustavu otvorena mogućnost prijava studijskih programa. Svaki maturant može prijaviti do deset studija poredanih po prioritetu, a e-sustav automatski potom prijavljuje ispite državne mature koje zahtijevaju ti studijski programi.

Lani je maturu ukupno polagalo više od 36.000 učenika, od kojih oko 18.000 njih iz strukovnih srednjih škola, piše Jutarnji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije