Svetomartinska vina imaju svoje mjesto na tržištu

Na imanju obitelji Dvanajščak u Jurovčaku u subotu poslijepodne održana je prezentacija pravilne rezidbe vinograda, te ocjenjivanje i degustacija vina svetomartinskih i susjednih vinara.

Način rezidbe vinograda, odnosno trsova predstavio je dipl. ing. Petar Živković iz tvrtke Bayer Hrvatska, kojega je pozorno slušalo i gledalo njegovo baratanje vinogradarskim škarama 30-tak uglavnom hobi ili vikend vinogradara i vinara.

Premda posjeduju vlastito iskustvo u obrezivanju vinograda, nazočni su doznali i mnoge novosti iz vinogradarstva. Živković im je kao osnovno pred obrezivanje trsova stavio na razmišljanje da se odluče žele li veliki ili kvalitetan urod, te da tako obrezuju vinograd. Preporučio im je da se odluče na kakvoću, što znači da po trsu imaju urod od oko 1,5 kilograma grožđa, a ne kako to mnogi čine do 4 kilograma po trsu.

A kako je vrlo značajno odlučiti se za manji a kvalitetan urod kazao je na kasnijoj degustaciji i ocjenjivanju vina, Vlado Krauthaker vodeći hrvatski enolog, vinogradar i vinar iz Kutjeva.

Krauthaker je naglasio značaj kakvoće a ne količine grožđa što se odražava na kakvoću vina, gdje manji prinosi grožđa jamče veću kakvoću vina.

Na ocjenjivanje je prineseno 20-tak bijelih i nekoliko crnih vina, a ocjenivalo se dodjeljivanjem od 1 do 5 bodova.

Niti jedno vino nije dobilo ocjenu 5 no znakovitije je kako niti jedno nije dobilo ocjenu 1 što govori kako svetomartinski vinari stvaraju dobra vina. Najvišu ocjenu 3,9 dobilo je bijelo vino Danijela Krznara iz Gradiščaka, a najbolje crno vino dobilo je ocjenu 3,5 i vlasništvo je Igora Novaka iz Toplica Sveti Martin. Solidne ocjene dobila su sva vina, a posebno dobra bila su vlasništvo Stjepana Matjačića i Nadice Žilavec.

Krauthaker je kazao kako sva ocjenjena vina imaju mjesta na tržištu, a Novakovo crno smatra izuzetnim koje može postići cijenu od 40 eura po litri na tržištu.

Uzorni domaćini skupa bili su obitelj Dvanajščak, Udruga vinara i vinogradara, voćara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, predvođena predsjednikom Mladenom Dobranićem i tajnikom Martinom Srša i tvrtka Bayer Hrvatska koji su za sve pripremili ukusan domjenak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije