Idino pismo: Sanjala sam da mali braco više ne plače za mamom

U našu redakciju javila se 17-godišnja Ida čija majka radi u trgovini. Pita se: imamo li obzira na trgovce i da li nam stvarno trebaju nedjeljama dućani?

Njezino pismo pročitajte u nastavku:

‘Zovem se Ida, imam 17 godina. Sanjala sam noćas predivan san. Subota je, kupujem u trgovini. Opa… nema gužve kod kruha, nema gospođa sa zahtjevima: ”2 šnite šunkarice, 2 šnite bečke i 1 šnita sira.” Trgovkama pomažu srednjoškolci, obavljaju jednom tjednu praksu. Ooo…nema gužve i kod kase, jer rade dvoje mladih iz student servisa.

Novi premijer se izborio smanajiti plaće saborskim zastupnicima za 10%, pa su tim novcima zaposlili u trgovinama prehrambenih namirnica dugotrajno nezaposlene ljude i mlade. Mladež je maknuta iz kafića, svi obavljaju praksu. Time je olakšan rad djelatnicima u trgovinama koji imaju niz zdrastvenih tegoba zbog stresa i obima posla; doslovce žene rade za dvoje.

Na početku godine je donesen plan i zakon kojeg datuma i koje trgovine rade nedjeljom i blagdanima. U turističkim mjestima se radi prema dolasku turista, odnosno koliko sezona traje. Moja je mama sad više doma s obitelji, samo jednom mjesečno radi nedjeljom, mali braco više ne plače za njom! Tata već planira kamo ćemo na izlet u nedjelju.

Okrenem se još napola u snu, čujem maminu budilicu: 5 je sati. U 6.15. mora biti na poslu. Prvo preuzima robu od raznih putnika, puni police, uvađa u kompjutor količine voća, pekarske proizvode i obavlja još druge poslove. U 7h mora sve biti spremno. Dok mama radi popodne do 21h, tada mora kasu zaključiti, sve očistiti. U 21.45. zatvara trgovinu, doma je u 22.15., maleni braco već spava. Sutra je blagdan, opet radi, maleni neće mamu ni ujutro vidjeti. Mama povremeno radi sama, istovremeno mora obavljati oko 6 poslova, npr: daje kruh, reže salame, na kasi je već duži red, ljudu gunđaju.

Pitam se: imamo li obzira na trgovce i da li nam stvarno trebaju nedjeljama dućani? Molim Vas, malo bolje pogledajte tu ženu kako je umorna, opterećena i tužna dok vam reže tu prokletu salamu!

Rekla sam vam da mama svaki dan ima oko 90 minuta rada prije i nakon posla i da za to ne dobiva plaćeno? Ljudi moji, budimo realni: samo jedan više zaposleni djelatnik u maloj trgovini i dvoje u velikim centrima zanemarivi je trošak na milijunske dobiti poslodavaca!’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije