OPREZ: Hakeri kodiraju sadržaje na računalima i traže otkupninu!

Nekoliko međimurskih tvrtki i udruga dobilo jee-mailove kojima ih pošiljatelj navodi na određenu poveznicu. Klikom na nj, korisnik se ne usmjerava na drugu internetsku stranicu, već njezinim aktiviranjem automatski preuzima komprimiranu datoteku (ZIP file), koja sadrži štetnu izvršnu datoteku (EXE file).

Traže otkupninu

– Osnovna funkcija takve datoteke je kodiranje svih sadržaja zaraženog računala, nakon čega napadač od korisnika zahtijeva plaćanje otkupnine za “ključ” za dekodiranje sadržaja. Zanimljivo je to što pošiljatelj poruke traži da se otkupnina uplati u virtualnoj valuti, tzv. bitcoinu. Trenutna vrijednost jednog bitcoina je oko 370 eura – upozoravaju u PU međimurskoj.

Policija je zasad službeno primila jednu prijavu osobe koja je uočila da je 28. ili 29. listopada nepoznati počinitelj sa svog računala poslao e-poruku zaraženu štetnom EXE datotekom na adresu udruge građana s područjaČakovca.

Nakon otvaranja poruke i aktivacijom poveznice došlo je do kriptiranja svih datoteka na računalu u vlasništvu udruge. Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštenog pristupa.

– Preporuča se da se takve ili slične e-poruke uopće ne otvaraju, a ako ju ipak otvore, upozoravamo da ih ni u kom slučaju ne pokušaju pokrenuti štetnu poveznicu (link), te da takvu poruku odmah uklone s računala. Zasad su ovakve poruke na njemačkom ili engleskom jeziku, ali ne isključuje se mogućnost da se u narednom razdoblju pojave i na nekom drugom, pa i na hrvatskom jeziku – kažu u PU međimurskoj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije