Bankar pronevjerio milijun kuna: “Nisam bio ubrojiv jer sam ovisan o kocki”

Na varaždinskom Županijskom sudu počelo je suđenje bivšem bankaru Stanku Brašniću (51) kojeg se tereti za pronevjeru oko milijun kuna koje je u razdoblju od 2010. do 2012. godine uzimao s deviznih računa troje klijenata banke u kojoj je radio.

Na početku suđenja Brašnić, koji je nakon što je otkriven pobjegao i neko vrijeme bio nedostupan pravosudnim tijelima prije nego li je uhićen u Lihtenštajnu, priznao je sve što mu se stavlja na teret istaknuvši da je za sve kriva njegova – ovisnost o kocki.

– Još kad sam živio u Švicarskoj volio sam odlaziti u casino. Tamo sam zaradio i ogromne novce i došao u Hrvatsku te kupio dva stana, apartman na moru i dva automobila. Kad su djeca bila mala jedno vrijeme nisam odlazio u casina, no tada se ponovno probudila strast pa sam znao svaki vikend otići u Beč i kockati. Osjećao sam strast, adrenalin i moć kad sam kockao. Novac klijenata sam također trošio na to. Mislio sam da ću igrajući rulet na aparatima i druge igre na sreću na aparatima vratiti novac, no sve sam više gubio. Sad vidim da sam ovisan o kocki no liječničku pomoć nisam potražio – naglasio je Brašnić dodavši da ga je na uzimanje novca od klijenata nagnala i činjenica da je supruga u to vrijeme ostala bez posla.

Što se tiče njegovog profesionalnog života, istaknuo je da je u banci počeo raditi 1997. godine te da je svoj posao obavljao profesionalno i pošteno pa je zbog toga konstantno napredovao.

Iz banke je otišao 2012. godine, prije nego li su njegove malverzacije otkrivene, a nastanio se u Lihtenštajnu gdje je, kako bi prehranio obitelj, obavljao građevinske radove na crno.

S obzirom da je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisan i Europski uhidbeni nalog, a nakon što je konačno uhićen smješten je u istražni zatvor.

Tereti ga se za zloupotrebu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službenih isprava.

Njegova obrana zatražila je da se izradi psihijatrijsko vještačenje kako bi se dokazalo da zbog ovisnosti o kocki nije bio ubrojiv.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije