Koji su najčešći prekršaji i kazne za pješake i bicikliste u Međimurju?

Poznato je da su pješaci i biciklisti već duži niz godina najugroženije kategorije sudionika u prometu čemu u prilog idu i statistike. Iz PU međimurskoj saznajemo kako su pješaci u prvih šest mjeseci 2015. godine bili sudionici u 14 prometnih nesreća na međimurskim prometnicama, od čega u 13 s ozlijeđenim osobama u kojima su 3 pješaka teško i 11 lakše ozlijeđena, te u jednoj prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom.

Vozači bicikla sudjelovali su u 30 prometnih nesreća, od čega u jednoj s poginulom osobom u kojoj je smrtno stradao vozač bicikla, 29 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama u kojima je 14 biciklista teško i 14 lakše ozlijeđeno, te u jednoj prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom.

Na pitanje koji su najčešći prekršaji koje čine vozači bicikla i pješaci, iz PU međimurske odgovaraju da su to nepropisno prelaženje kolnika, neoznačavanje nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom kod pješaka, dok su kod vozača bicikla najčešći prekršaji nenošenje reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće odjeće, neuporaba svjetala u prometu, tehnička neispravnost bicikla i upravljanje ili sudjelovanje u prometu pod utjecajem alkohola.

Policija pješake i bicikliste koji ne poštuju propise također kažnjava. Tako su biciklisti najčešće novčane kazne u iznosu od 300 kuna zaradili zbog nekorištenja propisanog prsluka ili reflektirajuće odjeće, za prisutnost alkohola u organizmu dobivaju kaznu u iznosu od 500,00 kuna, dok se za tehničku neispravnost bicikla kažnjavaju s iznosom od 700,00 kuna.

Pješaci se najčešće kažnjavaju zbog nekorištenja pješačkog prijelaza. Kazna za taj prekršaj iznosi 300 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije