Umrla Eva Panić Nahir, prva počasna građanka Čakovca

U subotu, 18. srpnja, u 97. godini preminula je počasna građanka Čakovca Eva Panić Nahir. Rođena je 3. kolovoza 1918. u Čakovcu kao Eva Kelemen, a preminula je u Izraelu, u kibucu Sha’Ar HaAmakim u kojem je živjela od 1966. godine.

Eva Panić Nahir rođena je kao najmlađa od triju kćeri Eme i Bele Kelemena. Odrastala je u imućnoj židovskoj obitelji uz sestre Klaru i Žuži, priklonivši se cionističkom pokretu. Po raspuštanju čakovečke organizacije okreće se komunističkoj ideologiji zajedno s prijateljima, a pred punoljetnost upoznaje vojnog časnika, svoga budućeg muža Radoslava Panića.

Nakon pet godina poznanstva vjenčali su se i otišli živjeti u Beograd. Bračnu sreću proživljavaju kratko prije početka Drugoga svjetskog rata. Radoslav je mobiliziran, a Eva u noći zračnog napada na Beograd odlazi k njegovoj obitelji u Kruševicu. Nešto kasnije, nakon što je četnici stavljaju na popis nepoželjnih, zajedno s mužem odlazi u Beograd gdje započinju svoje kontraobavještajno djelovanje. Na taj način spašavaju 1500 ljudi, šaljući ih u partizane. Ubrzo po završetku rata rodila im se kći Tijana.

U listopadu 1951. UDBA je pritvorila supruga i nju. Suprug se u pritvoru ubio, a ona je nakon pola godine deportirana na otok Sveti Grgur gdje je u Ženskom logoru prisiljena na težak rad, izložena mučenju i psihičkom zlostavljanju. Logor je zbog inozemnih pritisaka raspušten i Eva, zajedno s brojnim zatvorenicama, napušta otok u studenom 1953. godine. Na slobodi traga za istinom o svom pokojnom mužu u čemu i uspijeva te postaje jedinom osobom koju je bivša država obeštetila kao nedužnu robijašicu.

Kći Tijana joj 1964. godine emigrira u Izrael, a 1966. i sama Eva. Nastanila se u kibucu Sha’ar HaAmakim – između Haife i Nazareta, u kojem je živjela do smrti. Udala se po drugi put za uglednog agronoma Moshea Nahira, radila kao dijetetičarka u kibučkom staračkom domu, volontirala te se bavila se humanitarnim radom. Suprug je preminuo 1997. godine.

Eva Panić Nahir je do samog odlaska bila neovisna, fascinantno vitalna, jednostavna, oplemenjena mudrošću stvaranom u dugom, turbulentnom životu koji je vrijedno upoznati.

Bila je inicijator bratimljenja Čakovca i Kiryat Tiv’ona, a lani je, povodom obilježavanja Dana Grada Čakovca godine, Evi Panić Nahir dodijeljena je titula počasne građanke Čakovca. Gradonačelnik Stjepan Kovač uručio joj je titulu 22. svibnja 2014. tijekom održavanja programa “70 godina sjećanja – ne zaboravimo zločine” u organizaciji Židovske općine Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije