Roditelji srednjoškolaca u strahu zbog lako dostupnih droga

Yoda iz “Ratova zvijezda”, uskrsni zeko, mačka, Homer Simpson, lubanje, replika slike Gustava Klimta… Kolekcija 22.690 markica živih boja natopljenih LSD-om, koje je policija zaplijenila od 17-godišnjeg mladića iz Pribislavca, zamalo je završila na ulici, gdje bi zbog niske cijene od 50-ak kuna postale lako dostupne srednjoškolcima.

U policiji ne znaju je li mladić pokušao prodavati markice blizu čakovečkih škola, no nema sumnje da su bile namijenjene i toj populaciji.

Roditelji su u panici

Istraživanje provedeno među 386 učenika drugih razreda srednjih međimurskih škola pokazalo je da je svaki četvrti mladić i svaka deseta djevojka probala neku od novih droga. Najčešće su eksperimentirali s tzv. osvježivačima daha, koji se mogu legalno kupiti, tri posto mladića i jedan i pol posto djevojaka ima iskustva s marihuanom, a nitko nije spomenuo da upotrebljava LSD i heroin.

U PU međimurskoj napominju da posljednjih pet godina nisu imali zapljenu LSD-a, a ovo je i nova mješavina. Bijeli prah koji je mladić iz Pribislavca miješao s vodom i kapao na papirnate markice nema isti kemijski sastav kao i čisti LSD, no u Centru za forenzička ispitivanja “Ivan Vučetić” u Zagrebu potvrđeno je da ima tog halucinogena. Koliko je alarmantna količina zaplijenjenih markica u Međimurju, govori i podatak da je cijele 2013. godine u Hrvatskoj nakon zapljene uništeno oko 470 komada.

Cijena LSD-a iz godine u godinu pada pa je tako 2008. za jednu dozu u prosjeku trebalo izdvojiti 118 kuna, pet godina poslije 61 kunu, dakle upola manje, a danas se može kupiti i po 50. Kao i tablete ecstasyja, i markice su atraktivno dizajnirane. Mladić je drogu kupio preko interneta i zaštićenog tzv. darkneta.

S prodavačem se obično komunicira elektroničkom poštom koja se nakon određenog vremena, obično je to 10 do 20 minuta od otvaranja, briše, što policiji otežava istragu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije