Vandali u akciji: Tijekom uskrsne noći spalili selnički Pikač

Tijekom uskrsne noći, za sada nepoznati počinitelj(i), zapali(o)li su simbol selničke kulture, maskotu Pikač koja se do sinoć nalazila na južnom ulazu u Selnicu.

Maskota Pikač-a napravljena iz slame potpuno je izgorjela, te je na mjestu ostao samo metalni nosač i u njegovu podnožju nekoliko suhih cvjetova pikača (trna).

Na mjestu “kulturocida” stigao je općinski načelnik Ervin Vičević, skupa s članovima Udruge “Pikač” koji su zgroženi vandalskim činom, krajnje nekulturnih osoba ili pojedinca.

– Ovo je stvarno tužno i ružno, bez obzira što je motiv, samo vandalizam ili smišljeni čin. Pikač je više od materijalnog dobra i zapaljena je nečija ideja, nečiji trud i nečiji snovi. Općina i udruga, ali i država uložili su truda i novca da se očuva jedna kulturološka vrijednost, koja je na žalost završila u dimu i pepelu. Osuđujem svako nasilje i vandalizam, pak tako i ovo, kazao je načelnik Vičević.

Članovi udruge gotovo da ne vjeruju da je netko imao snage i motiva zapaliti simbol koji nikoga nije moga vrijeđati niti izazivati. – Nama je to kao da je u Zagrebu zapaljen spomenik Banu Jelačiću, kazali su članovi udruge koji su po sličnom današnjem vjetru još na početku godine u hladnoći postavili Pikač, koji je uskoro trebao dobiti označeno podnožje.

Policija obavlja izvide i traži počinitelje ovog gnjusnog čina. Pikač je selnički simbol koji postoji od 1980. godine i uvršten je kulturno nematerijalno dobro Hrvatske, a kao maskota na ulazu u Selnicu postavljen je novcima Ministarstva kulture, Općine Selnica i trudom Udruge Pikač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije