Onečistili okoliš: Optužnica za Eko Međimurje i odgovorne osobe

Općinsko državno odvjetništvo je pred Općinskim sudom u Čakovcu podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1973., 1958. i 1950.) i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenog djela onečišćenja okoliša.

Okrivljenike se tereti da su kao odgovorne osobe u okrivljenom dioničkom društvu, od početka 1997. do kraja 2008. godine; protivno zakonskim i drugim propisima o postupanju s otpadom; usmeno nalagali da se otpadni materijal iz lakirnice (otpadne boje, lakovi i razrjeđivači) neovlašteno zbrinjava na način da se odvozi na lokacije u blizini društva, izlijeva u prethodno iskopane udubine u zemlji i zatrpava, iako su znali da će time doći do zagađenja tla.

Posljedica navedenog postupanja je da je na zemljištima u vlasništvu Općine Šenkovec i četiri fizičke osobe tlo prekomjerno onečišćeno bakrom, cinkom, olovom, kromom, antimonom, organskim ugljikom i BTEX-om u mjeri koja je prekoračivala propisane granične vrijednosti, a što je moglo negativno utjecati na zdravlje ljudi i životinja i vegetaciju, priopćili su iz ODO Čakovec.

Neslužbeno saznajemo da se radi o trgovačkom društvu Eko Međimurje d.d. Šenkovec, a cijeli slučaj je razotkrio i prijavio bivši djelatnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije