Mladi i alkohol u Čakovcu: Kamere HTV-a u akciji s policijom

Prekomjerna uporaba alkohola povezuje se s povećanim rizikom smrtnosti, a nasilje koje izaziva šteti obitelji i cijeloj zajednici, utječe na zdravlje i socijalnu sigurnost. Alkoholu i ostalim ovisnostima, nažalost, pogođeni su i mladi.

Tijekom vikenda mnogo mladih zaviri u čašicu, opskrbe se s nekoliko litara jeftinoga vina, a kasnije teturaju gradom. Čakovec je prvi grad u Hrvatskoj koji preventivno sprječava opijanja mladih na javnim mjestima. Kamere HTV-a bile su u akciji s policijom.

Ni jaka kiša ni kasni sati nisu zapreka skupini maloljetnika i to u središtu Čakovca. Opskrbili su se sa nekoliko litara jeftinog vina. Policija utvrđuje identitet i slijedi obavještavanje Centra za socijalnu skrb koji će kontaktirati s roditeljima.

– Ukoliko je osoba recidivist isto joj se izdaje prekršajni nalog koji uključuje novačanu kaznu od 500 kuna ili obavezu prisustvovanja predavanju o štetnosti alkohola u Centru za socijalnu skrb ili Zavodu za javno zdravstvo – kazala je policijska službenica Nataša Jalšovec Tomašić.

Tako je u bilo kojem hrvatskom gradu. Nakon opijanja u parkovima maloljetnici teturaju gradom. – Puno omladine na javnim površinama konzumira alkohol. Previše, posebno ljeti kada ih ima naročito puno – rekao je čakovečki komunalni redar Ivan Zadravec. Stručnjaci upozoravaju da konzumacija alkohola kod maloljetnika povećava mogućnost za razvijanje ovisnosti.

– Ako osoba prije petnaeste godine pije učestalo na način da se opija više puta u posljednjih mjesec dana kao što imamo podatak da smo treći u rangu, to će četiri puta povećati šansu da se kasnije razvije ovisnot – smatra Irena Stipešević Rakamarić iz varaždinske Djelatnosti javnog zdravstva i socijalne medicine.

Povećanim nadzorom Grad Čakovec će tu poraznu statistiku pokušati promijeniti. – Svaki treći osnovnoškolac eksperimentira s alkoholom pa mislim da nas to stvarno treba zabrinuti, ne samo kao nas jedinice lokalne samouprave, nego i građane jer to utječe na njihov psihički i fizički razvoj – rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Pitanje znaju li roditelji gdje su im djeca. Istina da je alkohol lako dostupan te socijalno prihvatljiv, ali to nije opravdanje, završava reportaža HTV-a iz Čakovca koju možete pogledati klikom ovdje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije