Čuvajte se stršljena: Muškarac nakon uboda preminuo u trenu

Stršljen je jedan od najopasnijih pčelinjih ali naravno i ljudskih neprijatelja u toplijem dijelu godine. Zamijetite li gnijezdo ili možda kojeg stršljena u letu, ne približavajte mu se već se što prije udaljite jer ubod stršljena može biti smrtonosan. Potvrđuje to i slučaj iz Malog Poganca.

Miloš M. (60) je krenuo u svoju sobu ne bi li se malo odmorio. Sparina je bila velika, pa je odlučio prileći. Muškarca iz Malog Poganca, naselja između Koprivnice i Križevaca, tad je u venu na nozi ubo stršljen, javlja portal 24sata. Zazvao je suprugu, koja je u spavaćoj sobi pronašla opasnog insekta i ubila ga. Nažalost, otrov je brzo prokolao Miloševim tijelom, pa mu je pozlilo samo nekoliko trenutaka nakon uboda.

– Majka je odmah pozvala Hitnu pomoć, koja je brzo došla, ali otac je već bio pao u anafilaktički šok i izgubio svijest. Liječnica je rekla da mu nema pomoći – kazala je Miloševa kći, koja još ne vjeruje da je izgubila oca. On je prije nekoliko godina prebolio karcinom bubrega i debelog crijeva te prošao operaciju zapletaja crijeva. Obitelj vjeruje da su prijašnje bolesti na njemu ostavile traga.

Dr. Saša Stanja iz Hitnog bolničkog odjela koprivničke Opće bolnice tvrdi da svaki čovjek drugačije reagira na ubod insekta.

– Nekima ostane samo crvenilo oko mjesta uboda, a drugi padaju u anafilaktički šok. Ostaju bez svijesti i ugroženi su im dišni putovi. Tad im se daju adrenalin, kortikosteroidi, kisik i intravenska nadoknada tekućine – objasnio je Stanja. Ipak, ni to ne može baš biti jamstvo da će se svaki pacijent izvući i preživjeti ubod opasnog stršljena.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije