Pas Olly prema tvrdnjama upucan izvan naselja gdje nije smio obitavati

Priča koja je potresla ne samo naš kraj, već i Hrvatsku je pucanje i teško ranjavanje psa Ollya koji je preživio i kojemu su najviše pomogli djelatnici Udruge Spas i Skloništa za životinje Prijatelji Čakovec, a liječili su ga u čakovečkom Bioinstitutu. Do sad je za Ollya skupljeno više od 14.800 kuna, a pretpostavlja se da će liječenje trajati tri mjeseca.

Prema kućnim životinjama, nasilnosti i drugim negativnim stvarima hrvatska je javnost jako senzibilna i osjetiljiva i mnogi su taj čin pucanja u psa odmah najoštrije osudili. Olly se još oporavlja i nije poznato hoće li moći hodati na nozi koja je najviše ozlijeđena, no preživio je najgore. Što se točno zbilo, pojasnio je za Jutarnji.hr lovac iz Varaždin koji je pucao na psa, a čija priča još nije iznesena u javnost.

Da napišemo, prema hrvatskom nadležnom Zakonu, svaki pas koji se kreće van svog doma odnosno 300 metara od naselja, nalazi se u lovištu i podliježe Zakonu o lovstvu.

U Zakonu o lovstvu, članak 51. piše kako uzgoj i zaštita divjlači obuhvaćaju i između ostalog uklanjanje pasa i mačaka lutalica. U članku 55. stoji kako pse i mačke njihovi vlasnici ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti od 300 metara od naselja. Lovoovlaštenik ima pravo u lovištu ukloniti pse i mačke koji se kreću lovištem i to bez naknade vlasniku psa i mačke.

Mnogi hrvatski Zakoni podložni su promjenama, a trebali li ovaj Zakon mijenjati ili ga drugačije provoditi, prosudite sami.

Policija je obavila sve potrebne razgovore s njim i uskoro će podnijeti kaznenu prijavu. Na teret mu se stavlja ubijanje i mučenje životinje. Kako će epilog završiti, znat će se kroz naredni period. Jutarnjem listu koji je bio kod tog 67-godišnjeg lovca u Varaždinu, u njegovom domu i imenovao ga javno imenom i prezimenom ispričao je kako se osjeća neugodno i osramoćeno.
 

Priznaje da je upucao psa, ali tvrdi da je to učinio u skladu sa Zakonom o lovstvu, koji dopušta ubijanje životinje ako je udaljena 300 metara od naselja.
 

– U nedjelju ujutro bio sam dežuran u lovištu i obilazio prostor. Nosio sam sol i kukuruz za divljač. Upravo sam se vraćao iz šume kad je dotrčao pas. Te lutalice ubijaju srne i zečeve i zapravo su štetočine u lovištu. U ovo doba godine ne smije ih biti u šumi, jer zakolju mlade zečeve i srne. Da mi lovci ne vodimo računa o životinjama, nijedne u šumama ne bi bilo. Zato sam ustrijelio štetočinu. Skotrljao se do kanala. Mislio sam da sam ga ubio pa sam se mirno vratio u lovište – kaže.

Psi lutalice u šumi izazivaju veliki nered i kolju mladunce raznih životinja, tvrdi. Nije poznato je li počinitelj vidio ili nije da pas ima ogrlicu.

Nakon toga je otišao graditi čeku u šumi, pa k prijatelju na ručak. Oko 18 sati vratio se do kanala, gdje je ustrijelio psa, kako bi ga zakopao. Pojasnio je kako to radi zato da se ne bi širila bjesnoća i ostale potencijalne bolesti koje životinja može imati. No, psa nije bilo na mjestu gdje je tog jutra pao, pa je Janičar otišao kući. Nije dalje razmišljao o tome što se dogodilo, ali ga je šokiralo ono što je uslijedilo istu večer i sljedećih nekoliko dana. Kaže da je 33 godine član lovačkog društva, nikada nije prekršio nijedan zakon i sada je postao žrtva medijskog linča.

Ističe kako nije ni doveo psa niti ga upucao za 50 kuna kako su to mnogi iznjeli. 

– Pogriješio sam jer nisam znao da je pas živ, eto to je moja krivnja. Da sam ga upucao i zakopao u šumi, nitko me ne bi prozivao kao kriminalca – ispričao je za Jutarnji.hr.

Tko je zapravo vlasnik psa Ollya, kako su ga prozvali volonteri, za sada nam nije poznato jer prema informacijama kojima mi raspolažemo, on se još nije javio.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije