Krešu su nam iz bolnice vratili mrtvog, a nitko nije odgovarao

Od smrti Krešimira Grujića, 24-godišnjaka iz Čakovca, koji je od teške sepse preminuo šest dana nakon operacije hemoroida, koja je trebala biti rutinska, prošlo je nešto više od četiri godine, a suđenje dvojici osumnjičenih liječnika Opće bolnice Varaždin ne samo da nije završeno nego je zapelo na samom početku!


Počeli gubiti nadu

Zbog prigovora Općinskog državnog odvjetništva, kojemu Općinski sud u Varaždinu nije odobrio dodatno vještačenje, predmet je na – Vrhovnom sudu.– Sve to već predugo traje, kao da se zavlači. Netko valjda dobiva na vremenu, a mi samo gubimo jer još ne znamo tko je kriv za smrt našeg sina – ogorčena je Dragica Grujić, Krešimirova majka.

Kad je u kolovozu prošle godine, tri godine nakon kobne operacije, napokon podignuta optužnica, odahnula je jer je već počela gubiti nadu da će Krešimirova smrt dobiti sudski epilog. Kirurga Zdravka Dolovskog (43), koji ga je operirao, Općinsko državno odvjetništvo tereti da je nakon operativnog zahvata, tijekom kojega je došlo do kompliciranog krvarenja, “nesmotreno zaključio da je krvarenje u potpunosti zaustavio”.

Krešimirovo se stanje idućih dana pogoršavalo, no i Dolovski i šef odjela primarijus Ranko Stare (60) zbog nedovoljnih pretraga nisu na vrijeme utvrdili da su zbog daljnjeg krvarenja nastali hematomi, a kad su ih uočili, Dolovski je nakon dogovora sa šefom odjela obavio – pogrešan operativni zahvat!

Krešimir je ponovno završio na operacijskom stolu, došlo je do novog prodora bakterija u organizam, gnojne upale potrbušnice i teške infekcije od koje je preminuo 18. listopada 2009. Vijeće Općinskog suda u Varaždinu 24. siječnja ove godine optužnicu je, nakon prigovora okrivljenika, vratilo ODO-u radi otklanjanja nedostataka i “boljeg razjašnjenja stanja stvari”. ODO je potom istražnom sudu dostavio prijedlog za dopunu istrage protiv prvoosumnjičenog Dolovskog i drugoosumnjičenog Stare novim sudsko-medicinskim vještačenjem, no istražni sudac je to odbio, kao i vijeće Županijskog suda.

– Protiv rješenja o odbijanju provođenja vještačenja Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu o kojoj odlučuje Vrhovni sud. Državno odvjetništvo i dalje ostaje kod podignute optužnice smatrajući da postoji dovoljno osnovana sumnja da su kazneno djelo koje je predmet postupka počinila obojica okrivljenika. Hoće li se u kasnijim fazama postupka doći do drukčijih zaključaka, ovisi isključivo o činjenicama koje u postupku budu utvrđene – kaže Darko Galić iz Županijskog državnog odvjetništva.


Obojica nastavili raditi

Sporna je navodno optužnica protiv drugoosumnjičenog Stare pa je zatraženo da se utvrdi je li u Grujićevu liječenju pogriješio samo jedan kirurg, dakle Dolovski, ili i Stare kao šef bolničkog odjela. Inače, nakon tragedije bolničko povjerenstvo za izvanredni stručni nadzor utvrdilo je da nije bilo pogreške u liječenju. Obojica liječnika nastavila su raditi.

Dragica, po struci medicinska sestra, i suprug Radomir, traže odgovor na pitanje zašto sudski postupak tako dugo traje.– Izgubila sam povjerenje u pravosuđe. Krešo je bio pun života, u naponu snage, trebao se vjenčati, a vratili su mi ga iz bolnice mrtvog – kaže Dragica Grujić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije