AŽURIRANO: Proglašena redovna obrana od poplava za sliv Trnave

Osvježeno u 12:35 sati:

Hrvatske vode – Vodnogospodarska ispostava za mali sliv “Trnava”, Centar obrane od poplava Čakovec,  donio je dana 11.11.2013. godine, u 10:30 sati, Rješenje o uspostavi REDOVNE obrane od poplava na Branjenom području 21, PODRUČJE MALOG SLIVA “TRNAVA”, na dionici  A.21.1. – s tendencijom daljnjeg porasta.


Branjeno područje je:

– na dionici:  A.21.1  Potok Bistrec Rakovnica
– na dionici:  A.21.2  Potok Trnava Murska
– na dionici:  A.21.3  Potok Trnava Dravska
– na dionici:  A.21.5  Zapadni lateralni kanal Trnave
– na dionici:  A.21.7  Retencija Jegerseg
– na dionici: A.21.10 Retencija Pribislavec

Snažno olujno nevrijeme praćeno kišom razvilo se nad Hrvatskom u noći na ponedjeljak. Žestoki naleti vjetra čupali su stabla i zatvorili prometnice diljem zemlje. Jak vjetar s kišom pogodio je i međimurski kraj. 

Županijski centar 112 Čakovec javlja kako do sada nije zaprimio pozive o poplavljenim prometnicama u Međimurju. Međutim, došlo je do naglog porasta vodostaja rijeke Mure na referentnom vodomjeru – hidrološkoj stanici Mursko Središće koji je jučer u 11 sati iznosio 316 cm. Redovito se prate podaci o vodostaju i oborinama na uzvodnom dijelu sliva, a vodočuvari su upućeni na svoje dionice da pregledaju stanje na terenu.

Na uzvodnoj vodomjernoj stanici u Gornjoj Radgoni (Slo) vodni val je postigao maksimum od 409 m3/s u 06:30 sati 10.11.2013. i od tada lagano opada. Prognoza Hrvatskih voda, centra za obranu od poplava Varaždin je da se na vodomjernoj postaji u Murskom Središću očekuje maksimalni vodostaj oko 330 cm u popodnevnim satima.

Prema dostupnim podacima s uzvodnih vodomjernih stanica, protoci na rijeci Dravi na izlazu iz Austrije u Sloveniju imali su maksimalnu vrijednost od oko 700 m3/s, a na ulazu u Hrvatsku iz Slovenije kreću se oko 750 m3/s. Protok kroz branu HE Formin iznosi oko 350 m3/s, protok kroz branu HE Varaždin iznosi oko 450 m3/s. Protok kroz brane akumulacija HE Čakovec i HE Dubrava očekuje se u popodnevnim i večernjim satima. Protoci su povećani, ali ispod količina pri kojima se proglašavaju mjere obrane od poplava. Prema prognozama ne očekuje se značajniji porast protoka na Dravi do kraja dana te ranih jutarnjih sati.

Zbog obilne kiše koja pada došlo je do povećanja vodostaja na vodotocima na području malog sliva Trnave. Zabilježeno je izlijevanje iz korita vodotoka Praporčan kod Selnice, kanala Gomilice kod Podbresta, nanos smeća na zapornici retencije Pribislavec, te erozija u koritu Bistrec-Rakovnice. Ekipe vodočuvara i dioničara Hrvatskih voda su na terenu, te prate stanje i dojavljuju u Centar obrane od poplava. U 9 sati 11.11.2013. proglašene su mjere pripremnog stanja obrane od poplava.

Uslijed obilne kiše koja pada očekuje se daljnje povećanje vodostaja, te proglašenje mjera redovne obrane od poplava, ističu iz Hrvatskih voda, centra za obranu od poplava Varaždin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije