Tko to mišomorima truje i ubija pse u Donjem Hrašćanu?

Trovanja su čest način zlostavljanja i usmrćivanja životinja od strane psihički neuravnoteženih pojedinaca i redovit su dio životinjske crne kronike. Posljednji takav slučaj zabilježen je u Donjem Hrašćanu.

– Šokirana sam! Došla sam u posjet teti koja je imala preslatkog kućnog ljubimca – jednogodišnjeg čistokrvnog labradora. Odmah mi je bilo čudno gdje je jer je uvijek od veselja skakutao i trčkarao po dvorištu. Teta mi u suzama odgovori – nema ga više – otrovali su ga. Koja tuga… pa kome je smetalo to umiljato stvorenje?, ispričala nam je čitateljica Patricija.

No, to nije bio jedini slučaj. Kazala nam je kako je unatrag nekoliko tjedana u tom mjestu u krugu 150 metara otrovano šest pasa i svi su uginuli. Zadnja žrtva danas je zatvorila svoje okice. Rekla nam je da se kućni ljubimcu truju mišomorima koje im jednostavno ubace u dvorište. Tada započinje kalvarija za životinju koja traje i do mjesec dana, da bi nakon tolikog mučenja (uz veterinarsku pomoć) životinja na kraju ipak izgubila bitku.

– Ovo je strašno! Takvim ljudima treba stati na kraj. Truju kućne ljubimce koji ne izlaze iz svojih dvorišta i nisu psi lutalice. Molim vas napišite ovo kako bi vlasnici koliko je to moguće zaštitili svoje ljubimce, poručila je Patricija.

Trovanje životinja zabranjeno je Zakonom o zaštiti životinja (čl. 4, st. 2, tč. 14), a propisana kazna za fizičke osobe je od 10 do 15 tisuća kuna. Također, trovanje je kažnjivo i Kaznenim zakonom (čl. 205, st. 1), a predviđena je kazna zatvora do jedne godine.

Kako bi se zakoni provodili, a trovači sankcionirali, neophodno je da građani prijave odmah nadležnoj policijskoj postaji ili na broj telefona 192 svaki nalaz otrova i slučaj trovanja, kao i sumnju na trovača. Stoga pozivamo mještane na suradnju kako bi se razotkrilo tko truje životinje i kako bi trovači bili kažnjeni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije