U krađama krumpira na poljima iskorištavaju se i djeca

– Mladi luk prije Uskrsa nisam ni vadio. Nisam imao što. Sve su pokrali. Nestalo mi je čak i 100 metara sustava za navodnjavanje. Ukrali su mi naftu iz dvorišta i akumulator iz traktora. Pet puta sam zvao policiju – ogorčen je Franjo Držanić iz Orehovice, jedan od poljoprivrednika koji su zbog sve češćih krađa na njivama i povrtnjacima zatražili pomoć policije. Dvadesetak revoltiranih vlasnika zemljišta okupilo se ispred općinske zgrade.

– Krađe se događaju dnevno i sve je gore. Ukrali su mi lani čak i kukuruz, pa s njim preko zime lože peći. Imaju kombije i voze se po poljima iako se ne bave poljoprivredom. Što onda tamo traže? Ja nemam vremena pratiti ih i nemam novac za zaštitare, pa su jedino rješenje strože policijske i inspekcijske ophodnje – kaže Miljenko Požgaj.

Ovih dana najčešća je meta mladi krumpir koji trenutno ima i najveću cijenu, a završava na zagrebačkoj zelenoj tržnici. Načelnik Orehovice Franjo Bukal upozorava da bi moglo doći i to trovanja zbog tretiranja krumpira koji se za vrijeme karence ne smije jesti  jer je opasan za zdravlje. Vlasnici oranica to znaju, no lopovi vade gdje stignu.

– Strepimo od incidenata. Čovjek je vlasnik zemljišta kad u njega ulaže, a nije vlasnik kad treba naplatiti svoj znoj i trud. Kradljivci su dobro organizirani. Iskorištavaju se i djeca. Odu na polje, pripreme po 100 do 200 kilograma krumpira, nazovu mobitelom one koji preprodaju i roba odlazi u Zagreb – upozorava Bukal.

Da ukradeno povrće završava u Zagrebu, svjesni su i u Policijskoj upravi međimurskoj, koja na cesti do Zagreba postavlja kontrolne punktove.

– Treba ih samo pitati imaju li zelenu knjižicu o registraciji poljoprivrednog gospodarstva. Ako nemaju, a prodaju povrće, onda je sve jasno – smatra Ivan Kosir, koji je također pretrpio više krađa. U romskom naselju, iz kojeg, kako tvrde poljoprivrednici, dolazi skupina mještana koja krade po poljima, napominju da kradljivce treba imenovati.

– I Hrvati kradu, ne samo naši. Ova situacija šteti odnosima između nas Roma i Hrvata. Poduzet ću sve da nađemo zajednički jezik i riješimo ove probleme – kaže Nedeljko Marić, zamjenik načelnika iz redova romske nacionalne manjine. U policiji kažu da postupak pokreću samo ako je šteta veća od 2000 kuna.

– Pozivamo vlasnike da prijavljuju sve krađe i pomognu nam s informacijama – kažu u policiji i dodaju da uz temeljnu, u ophodnje po poljima odlazi i interventna policija, a koriste i termovizijske kamere za noćno snimanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije