Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
ŽABNIK Kako je nestalo milijun kilometara?
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

OPTUŽNICA PROTIV BRAĆE

ŽABNIK Kako je nestalo milijun kilometara?

Prije gotovo dvije godine Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu objavilo je, a mediji prenijeli, kako je podignuta optužnica protiv braće iz Žiškovca i prijevozničke tvrtke iz Žabnika

Terete ih za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju. Riječ je o poznatoj aferi prodaje rabljenog autobusa Mercedes benz Travego tvrtki iz Zagreba. 

- Neistinito su predočili da je autobus prešao 482.000 kilometara, znajući da je stvarna kilometraža 1.482.000 kilometara - objavilo je Odvjetništvo tada. 
U međuvremenu se stvar zakomplicirala. Općinski sud u Čakovcu je krajem prošle godine od Odvjetništva zatražio da dopuni istragu. To je i učinjeno te je podignuta nova optužnica.

Brojke se u njoj nisu promijenile. Tužitelji i dalje 'barataju' istim kilometrima te okrivljene terete da su zagrebačkoj tvrtki autobus vrijedan 44 “uvalili” za 152 tisuće eura.
Prvookrivljenika, danas 35-godišnjaka, terete kao vozača autobusa i osobu koja je dogovarala prodaju. Drugookrivljenog 40-godišnjaka pak terete da je tada bio direktor tvrtke, koja pak odgovara na temelju Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. 

Mlađi je šutio

Mlađi brat se tijekom ispitivanja branio šutnjom, a stariji je tvrdio da je samo on sudjelovao u poslu. Kazao je da je autobus kupio u Njemačkoj i prodao ga po realnoj cijeni. 

- Uostalom, kilometri kod autobusa nisu ni bitni. To je radni stroj i može proći i pet milijuna kilometara. Nisam ništa preinačavao u vezi kilometara niti ih prešutio, već nitko ništa nije pitao. Kupac je sam pregledao autobus sa svojim mehaničarima - stoje u optužnici njegove riječi s ispitivanja. 

No oštećeni Zagrepčani imaju drukčiju priču. 

- Siguran sam da je otac razgovarao s njima o broju kilometara. Izričito smo htjeli kupiti autobus s manje od 500 tisuća kilometara, to je jedna od najbitnijih stavki. Na brojčaniku je bilo zabilježeno da ima 482 tisuće kilometara. To nije tako lako provjeriti, a smatrali smo da vještačenje nije potrebno - opisuje prokurist oštećene zagrebačke tvrtke, dodajući da su vjerovali braći iz Žiškovca.

Priča i kako su potom počeli veliki problemi s autobusom, nesvojstveni broju kilometara koje je na računu ovjerio i okrivljeni direktor. Dali su si truda i pronašli tvrtku od koje je autobus kupila okrivljena tvrtka iz Žabnika. 

- Poslali su nam ugovor u kojem je jasno stajalo da je autobus već tada imao prijeđenih više od milijun kilometara! Potvrdili su nam da je kupac bio upoznat s time - tvrde Zagrepčani, a Odvjetništvo ima taj ugovor. Bude li potvrđena nova optužnica, na braći je da se obrane pred sudom i dokažu da su optužbe neosnovane.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3567

Najnovije

Reci što misliš!