Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
UPALJEN ALARM U ŠTRIGOVI Otvorilo se podzemlje, a najgore tek slijedi!
List Međimurje

ZBOG PRIJETEĆIH KLIZIŠTA

UPALJEN ALARM U ŠTRIGOVI Otvorilo se podzemlje, a najgore tek slijedi!

Pod pritiskom bujica puknuo je stari kanalizacijski sustav, izlio se potok Štrigovčak, krenula su klizišta

U nedavnim poplavama Štrigova je doslovno pucala i urušavala se! U kotlinu su nahrupile bujice i u kombinaciji s potokom Štrigovčak, koji se izlio na više mjesta, vode su izazvale pravu pošast. 

UPALJEN ALARM U ŠTRIGOVI Otvorilo se podzemlje, a najgore tek slijedi! Fotogalerija

Kod stare veterinarske stanice otvorila se ogromna jama uz državnu cestu. Situacija je to koja traži zajedništvo, kojeg i inače Štrigovi ne nedostaje. Tako smo u samoj jami zatekli načelnika Stanislava Rebernika (SDP) i poduzetnika Filipa Tkalčeca (HDZ). 

- Ovo izgleda strašno! Jedva smo se obranili te noći, teklo je sa svih strana. S jedne strane kopali smo kanal, a s druge smo poslovni objekt branili vrećama. A u jami u koju se slijevalo, uz vodovod i odvodnju, nalazi se i energetski kabel; moglo je biti opasno! - ispričao nam je Filip Tkalčec.

Iza objekta, na blagoj uzvisini, živi umirovljeni veterinar Slavko Tomac koji je sve vidio:

- Čak je i meni izbijalo iz betona u stepenicama, voda je pronašla put. Bagerom su kopali kanale, drugom susjedu ispumpavali su podrum, sve je plivalo... Rijetko kose potok prije mjesta na kojem je zacijevljen. I onda još ni ne poberu travu. A još davno su pričali kako će napraviti retenciju - naznačio je gospodin Tomac dio problema. 

A sama jama uz cestu - ona je otvorila podzemlje i niz pitanja. Kad se voda povukla, vidjelo se da je nastala zbog urušavanja stare kanalizacije pod pritiskom sa svih strana.

- Raspala nam se cijela kanalizacija i sve izbija van. Ona je iz 50-ih ili 60-ih i betonske cijevi nestaju zbog amonijaka. Sve to teče u potok te nam prijeti totalno zagađenje! - zabrinut je načelnik Rebernik.

Komunalni redar Stjepan Pozderec pak nam je pokazao asfalt u samom centru, "kod Kocena". 

- I tu se ispod isprepliće svašta. Voda je pod pritiskom digla asfalt i otvorila rupe u njemu. Ono što nama treba je, naravno, nova kanalizacija. Tijekom radova, staru treba obnoviti i pretvoriti u oborinsku odvodnju. Sve to treba napraviti u suradnji s Hrvatskim vodama. Jer badava sve ako glavni potok ne može primiti tu vodu; odavno nije na njemu rađeno - kaže.

Projekt kanalizacije su Međimurske vode prijavile na natječaj, iako ima nekih skepsi u njegov ishod. Vodotoci su u ingerenciji Hrvatskih voda, a oborinska odvodnja je na samoj Općini. Stara kanalizacija pak je pukla jer je služila i za oborine. One su, velikim pritiskom, dokrajčile ono što se još držalo.

Tek je počelo

Načelnik dodaje da potoku, u sklopu velikog zahvata, treba retencija, plavno područje. Najspornija je trasa na kojoj je zacijevljen. U ekstremnim uvjetima protok nije dovoljan, a cijev je navodno previsoko položena.

- Da je padalo još pola sata voda bi nam bila i u školi, došla je do fasade. I tamo je problem na potoku, malo prije mostića. Tu trebamo razmisliti o nekom nasipu. U potpunosti je uništeno igralište na umjetnoj travi - dodaje Rebernik.

Otvorio se i niz klizišta diljem općine te su nastale velike štete na cestama i bankinama.

- Iskustvo nas je naučilo da s klizištima najgore tek slijedi, nakon cijeđenja krenut će brijeg - upaljen je alarm u Štrigovi!

*Preuzeto iz Lista Međimurje, 3553

Najnovije

Reci što misliš!