UBOJSTVO NINE ČENGIĆA

SUĐENJE ZA TEŠKO UBOJSTVO Varaždinci pružili alibi Macinčaninu?

Četvero optuženih iznijelo je obranu te slijedi skoro donošenje presude za ubojstvo Nine Čengića

Suđenje četvorci optuženoj za teško ubojstvo profesora Nine Čengića ušlo je u završnicu. Nedavno su pred Županijskim sudom u Varaždinom optuženici iznijeli svoju obranu te valja očekivati skoro donošenje presude. 

Podsjetimo, optuženi su da su se 29. svibnja 2021. godine, pred prostorijama udruge Kulturana na varaždinskom Graberju, bezobzirno osvetili Čengiću. On je prethodno bio gost objekta koji ekipa vodi i/ili u njega zalazi. Kad je usred noći izbačen, pozvao je policiju jer krše epidemiološke mjere.

Varaždince Ivora Vujasinovića, Asju i Ivana Gorskog te Macinčanina Dominika Žnidarića terete da su nasrnuli na Čengića kad su policajci otišli. Prema optužnici, Vujasinović ga je udarcem šakom u glavu srušio te nastavio udarati rukama, nogama i palicom. Ostali su se priključili te je Čengić, od posljedica mlaćenja, preminuo idućeg dana.

Prvi je obranu iznio prvooptuženi Vujasinović. Pojasnio je kako se društvo našlo te noći u Kulturani kako bi zaigrali takozvani “beer pong turnir”. Te su noći ispijene velike količine alkohola i pušila se “trava”.

Samo ga ‘tapšao’

Kao voditelj, u gluho doba noći pustio je unutra i Čengića s društvom, unatoč prethodnim nesuglasicama. Nakon nekog vremena ga je ipak izgurao van, a potom je stigla policija. Kad su policajci otišli, odlučio je “očitati lekciju” Čengiću koji je još stajao vani. Tvrdi da ga je pokušao ošamariti, da ga je “štrajfal”, a Čengić je samo klonuo i sklupčao se na tlu.

– Probam ga još dva-tri put nekak, to su ono nekakva tapšanja bila, ali nema smisla čovjeka tuči u takvom položaju, nije pružao otpor – opisivao je Vujasinović kako je “tapšao” čovjeka na tlu. Potom mu je razbio mobitel.

Poslije su Čengića zatekli podalje pa su ga on i Asja Gorski prenijeli uz zid dvorane. Bio je živ i mrmljao je, mislili su da je pijan i doći će k sebi kad se otrijezni. Kad su odlazili, fotografirali su ga za svoju internu mapu “Uspavane ljepotice”. Vujasinović mu je držao glavu, a Gorski fotografirala. 

Žnidarićev branitelj pitao ga je je li točno da je Žnidarić došao naknadno, kad je sve bilo gotovo. 

– To mi je nekako najčvršće ostalo u sjećanju, da se on kasnije samo pojavio i možda nešto prokomentirao. Ostala mi je slika njega vani, ali da ne radi ništa – kazao je. 

Detalj s jednog od prošlih ročišta

Skinula mu cipele

Drugooptužena Asja Gorski potvrdila je kako je, kad je policija otišla, vidjela kako Vujasinović kreće prema Čengiću i zamahuje otvorenim dlanom. Čengić je nakon toga usporeno klonuo na tlo … i više nije ustajao.

Ona ga je dva puta pokušala na tlu nogom udariti u stražnjicu, kaže, da ga osramoti. No, pijana je oba puta pala. Potom im se učinilo zgodnim skinuti mu cipele, da bos ide kući; to je učinila ona. Tvrdi da im na kraj pameti nije bilo da je čovjek ozlijeđen, samo da je pijan i spava.

Upitana je kako komentira svoje SMS poruke u kojima priča kako su cipelarili profesora te da ju je Vujasinović čak morao odvlačiti koliko jako je Čengića mlatila lokotom!? Odgovorila je kako je to bilo hvalisanje i izmišljanje kako bi si pojačala položaj kao mlađa u društvu. Danas joj je žao što radije nije pozvala hitnu pomoć. Na sučevo pitanje dodala je i kako je sigurna da Žnidarića nije vidjela vani, u toj gužvi u mraku:

– Dominik ima jedinstvenu gestikulaciju, ima taj naglasak. Ako ništa drugo, čula bih ga – posvjedočila je. 

Njen brat Ivan Gorski branio se potom da je on vani bio samo nakratko. Vidio je Čengića na podu te se vratio unutra. I on je sucu Alanu Pretkoviću kazao da tamo nije vidio Žnidarića, a Vujasinovića je vidio kad se vraćao unutra.

Deset puta dnevno

Posljednji je svjedočio Macinčanin Dominik Žnidarić. Jedini roditelji u sudnici tijekom iznošenja obrana, u svojstvu javnosti, bili su upravo njegovi. U obrani, ostao je kod onoga što tvrdi od početka. 

– Većinu vremena bio sam za šankom, od 18. godine sam konobar. Nisam niti znao da je izbačen, gledao sam s prozora kad je došla policija. Shvatio sam da ljudi za šankom misle da ih je on zvao, krenula je dernjava i psovanje – priča Žnidarić. Tvrdi da je čak smirivao, nekoliko puta se zaderao neka ne idu nikoga tući. Čistio je šank, prao suđe te krenuo sa smećem van do kante; tad je opazio gužvu. 

– Vidio sam Čengića kako leži na trbuhu. Hrkao je i nešto mrmljao te se namještao. Pretpostavio sam da je dobio šamar, pao i ostao pijan spavati. Bezbroj puta vidio sam tako pijane ljude. I ja sam spavao na klupici, travi, u jarku, a frendovi su me znali slikati – iznio je svoje viđenje svega Žnidarić.

Dodaje kako je prvo pozvan za svjedoka, da bi mu potom priopćili da je uhićen za pokušaj ubojstva.

– Nakon godinu i pol i dalje mi nije jasno zakaj sam ja tu. Deset puta se to pitam na dan – dovršio je svoju obranu.
Izak Vrtarić

VJEŠTAČENJE: Alhohol, droge i lijekovi

Niz ročišta završen je 10. studenog kad su pred suca stupili psihijatrijski vještak Nenad Horvat i vještak sudske medicine Davor Mayer. Mayer je govorio o mogućnostima nastanka fatalne ozljede glave. Opcija je mnogo, ali Mayer ističe da bi Čengić teško nastavio funkcionirati da je u pitanju bio pad s barskog stolca koji je navodno prethodio fizičkom sukobu. Naime, poslije je još zvao policiju, šetao, snimao… 

Horvat pak je analizirao Čengićev zdravstveni karton. Komentirao je pronađeno pakiranje tableta Misar. Čengiću je dva sata kasnije, u bolnici izmjereno 2,12 promila alkohola u organizmu. Kaže da je Misar isto što i anksiolitik Helex koji je Čengić imao propisan. Molekula alprazolam potječe od Misara i njeni su tragovi pronađeni u želučanom sadržaju. 

– Taj lijek ima potencijal ozbiljnih interakcija s alkoholom. I molekula lijeka i alkohola zajednički djeluju na isti receptor u mozgu i udruženo pojačavaju učinke, kako lijeka tako i alkohola – kazao je Horvat. Moguće je oštećenje morotnih funkcija, teturanje, saplitanje, vrtoglavice…

Dodao je i kako je prvooptuženom Vujasinoviću u krvi pronađena prisutnost kokaina i THC-a. Slijede završni govori tužitelja i branitelja te izricanje presude! 

*Preuzeto iz Lista Međimurje broj 3.525

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije