Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
UHIĆENJA Nova akcija policije i USKOK-a: U odvojenim slučajevima uhićeno oko 30 osoba, među njima i lažni policajci
Davor Javorovic/PIXSELL

OKO ZAGREBA I KOPRIVNICE

UHIĆENJA Nova akcija policije i USKOK-a: U odvojenim slučajevima uhićeno oko 30 osoba, među njima i lažni policajci

U Koprivnici su obavljenja uhićenja vezana uz ilegalni promet duhanom, koja su obuhvatila desetak osoba koji su državni proračun oštetili za nekoliko desetaka milijuna kuna

Šverceri duhana i prevaranti koji su pokrali starije građane lažno se predstavljajući, najnovije su mete akcija policije i USKOK-a. Uhićeno je tridesetak osoba iz krim miljea na području Koprivnice i Zagreba.

U Koprivnici su obavljenja uhićenja vezana uz ilegalni promet duhanom, koja su obuhvatila desetak osoba koji su državni proračun oštetili za nekoliko desetaka milijuna kuna, a prijevare su vezane za zagrebačko područje. Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare, upozorava već duže vrijeme Ministarstvo unutarnjih poslova.

Razlozi su, dodaju, vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti.

- Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara - navode u policiji. Zabilježeni su razni oblici prijevare kad se prevaranti lažno predstavljaju kao policajci, bankari, djelatnici centra socijalne skrbi, nude medicinsku masaže, pomoć u kući i drugo.

S ciljem sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijima), policija savjetuje:

• Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ! 
• Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! 
• Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima! 
• Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku! 
• Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih! 
• Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži! 
• Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila! 
• Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)! 
• Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama moraju iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta 

Najnovije

Reci što misliš!