STANARIMA DIJELA GLAVNE ULICE U PRELOGU JE DOZLOGRDILO

PRELOG Kako stati na kraj susjedu iz noćne more?

Ulicom šeće sa sjekirom u ruci, buši automobilske gume, razbija prozore - čovjeku očigledno treba pomoć. Što ako se dogodi veće zlo?

Već duže od godinu dana stanari dijela Glavne ulice u Prelogu žive u strahu. O problemu s kojim se suočavaju, nekoliko njih odlučilo je progovoriti za naš tjednik, no upravo zbog bojazni od mogućih posljedica, nisu željeli istupiti imenom i prezimenom niti se fotografirati.

Problem je njihov susjed koji očito, zaključit će i laik, ima psihičkih poteškoća.

– Početkom godine bez ikakvog razloga najprije nam je sjekirom razbio betonsku ogradu. Štetu je sanirao njegov brat. Onda je neko vrijeme bio mir da bi opet razbio ogradu. Potom mi je nožem izrezao gumu na automobilu. Vidjela sam ga dok je to činio. Od straha sam se zaključala unutra. U više je navrata kucao na naša vrata, nešto vikao, a nedavno mi je i po drugi puta probušio gumu. Nove smo gume u oba navrata, sami kupili. Razbio nam je i prozorska stakla, dok je nedavno ulazni trijem ureda zalio motornim uljem. Vidjela ga je jedna susjeda. U dvorište nam je došao popevši se preko ograde uz pomoć ljestava. Angažirali smo i specijaliziranu tvrtku za čišćenje, no mrlja je ostala, ispričala nam je djelatnica odvjetničkog ureda koji se nalazi tik uz kuću osobe koju prozivaju. 

– Prolazila sam ulicom s djetetom. Vikao je na nas, ali istovremeno i bježao, kao da nas se boji. Bilo je uznemirujuće, naravno, posebno za dijete, govori druga susjeda napominjući i da ga je više Preložana u niz navrata vidjelo kako šeće ulicom sa sjekirom u ruci. Sin trećeg susjeda govori da je ista osoba njegovom ocu također razbila prozore te jednom prilikom prerezala i strujni kabao. Za svaki od incidenata zvali su i policiju. Bilo je situacija kad policajci nisu mogli do njega jer bi se zaključao u kuću ili bi im pobjegao u polje. No, na kraju su ga ipak uhvatili te je slučaj završio na sudu. Zbog razbijanja ograde, stakla i bušenja guma osuđen je ne šest mjeseci uvjetne zatvorske kazne, s rokom kušnje od godine dana…

Naši sugovornici međutim smatraju da njihovom susjedu nije mjesto na ulici. 

– Treba mu psihološka pomoć, kažu dodajući da ranije nije bio problematičan. Inače je samac, a na istome imanju u pokrajnjoj kući živi mu brat. I njemu je, po saznanjima susjeda, radio probleme. Kažu i da ga je liječnik odbio pregledati. Navodno nema zdravstvenu iskaznicu. Nezaposlen je….

– Što ako mu se stanje pogorša? Uopće ne želimo razmišljati o tome što bi sve mogao učiniti. Zamislite, šeće sa sjekirom ili nožem po ulici. Institucije, od policije, zdravstvenih službi i drugih bi žurno morale reagirati. Tko će biti odgovaran ako se dogodi neko veće zlo, zabrinuto pitaju naši sugovornici. 

Prelog nije velika sredina. I gradonačelnik Ljubomir Kolarek upoznat je s problemom. No, jasno je da Grad nema izravnog mehanizma kojom bi problematičnog Preložanina doista uklonio s ulice. 

– Apeliram na institucije pod čijom je to nadležnosti da što prije učine sve što mogu, poručuje Kolarek. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije