TUŽITELJI TRAŽE DA SE MAKNE S PROMETNICA

OPASNOST IZ HODOŠANA Ti živiš u oblacima mali…

Državno odvjetništvo smatra da je krajnje vrijeme da K. B. (23) bude sproveden u najbliži istražni zatvor...

Kada na cesti u Hodošanu, bližoj ili daljoj okolici opazite crveni Volkswagen kojem na stražnjem staklu piše ‘Ti živiš u oblacima mala’, najbolje bi bilo da usporite, stanete sa strane i pričekate da opasnost prođe.

Ovih dana Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo je optužnicu protiv njegovog 23-godišnjeg vozača, K. B. iz Hodošana. Terete ga za kazneno djelo neizvršavanja sudske odluke, da je vozio u vrijeme kada mu je izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanjem motornim vozilom. 

Naoko, ovo ne otkriva mnogo. No, proučili smo konkretnu optužnicu i otkrili zašto tužitelji traže da mladića sprovedu u istražni zatvor, da ga Sud za ovo (ne)djelo osudi na deset mjeseci zatvora, te da mu aktiviraju jednu staru, ‘pridržanu’ kaznu maloljetničkog zatvora!

CRNI NIZ

Krenimo redom, ali unatrag: mladić je 9. siječnja ove godine, prema navodima iz optužnice koja čeka na potvrdu, izazvao prometnu nesreću u Hodošanu. Te nedjelje, ujutro oko 3:30, udario je u prometni znak u Prvomajskoj ulici i parkirano teretno vozilo te je teško ozlijeđen. Kako doznajemo, slomio je ključnu kost i natkoljenicu. Bio je pod utjecajem alkohola.

Tih dana u javnost je plasirana pogrešna informacija da je ovu nesreću izazvao 34-godišnji vozač. No, to je netočno, bio je to 23-godišnji K. B. Baš mu je istjecala mjera zabrane upravljanja vozilom, ali još nije bila istekla! U optužnici piše i da je kaznenu prijavu podigla prometna policija, a on se tijekom ispitivanja branio šutnjom.

Vratimo se potom u 9. svibanj 2021. godine. U vrijeme te iste zabrane izazvao je pravi kaos uz lokalnu cestu između Hodošana i Palinovca. Oko 5 sati sletio je s kolnika, udario u drvo i ogradu te na kraju u plugove i rolomet za navodnjavanje. On je lakše ozlijeđen te je u međuvremenu i potvrđena optužnica za tu nesreću.

– Dakle, okrivljenik je nesporno znao da mu je izrečena sigurnosna mjera koja je bila na snazi. No, unatoč tome, on je vozio i pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću. (…) Pridržaj maloljetničkog zatvora očito nije utjecao na promjenu njegovog ponašanja. Tijekom trajanja mjere, unutar svega sedam mjeseci, dva puta je uzrokovao prometnu nesreću – poziva se Odvjetništvo u novoj optužnici na prošlogodišnju prometnu nesreću. 

A sama mjera zabrane vožnje – koju je sada drugi put prekršio – izrečena mu je presudom Općinskog suda u Čakovcu početkom 2021. godine. Njome je osuđen za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće s osobito teško ozlijeđenom osobom! Dobio je i 120 sati rada za opće dobro te takozvani pridržaj maloljetničkog zatvora. To znači da može u zatvor ukoliko se ne smiri u iduće tri godine.

ALKOHOL

I o toj prometnoj nesreći smo izvještavali. Upravo je K. B. izazvao stravičan sudar 28. studenog 2018. godine u Belici. U optužnici za ovu nesreću stajalo je da je bio pod utjecajem od najmanje 1,70 grama po kilogramu apsolutnog alkohola u krvi; a tek je navršio 20 godina života. 

BMW-om je prešao u suprotnu traku i sudario se s Audijem. Teško je ozlijeđen on sam i još dvije osobe. Mještaninu Šenkovca R. R. iz drugog vozila (40) pukla je slezena, slomljen mu je niz rebara…

Tada nitko nije poginuo. A što će biti sljedeći put? Jasno je stoga zašto tužitelji traže da ga se makne s prometnica te optužnicom uvjeravaju Općinski sud u Čakovcu da nikakve mjere ne mogu garantirati da K. B. neće počiniti isto ili teže kazneno djelo. 

Na profilu na društvenoj mreži mladiću u uvodu piše: ‘Jedni ga žalili, drugi ga krivili, mane mu tražili, ipak se divili’

Ima tu još ‘bisera’ poput: ‘Ako me jednoga dana brzina ubije, ne plači, jer sam se smijao’ ili ‘Na lošem sam glasu u ovom gradu, zato ne marim’. 

Ima li ikakve nade za ovog mladića i hoće li netko drugi glavom platiti zato što on nikako da odraste i počne se odgovorno ponašati? 

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.501

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije