LIHVARI I KAMATARI

PALA I ZLOGLASNA BRAĆA Filmska akcija međimurske policije u Piškorovcu

Akcija je izgledala "filmski"

Pedesetak policajaca upalo je jutros oko šest sati u romsko naselje Piškorovec. Cilj su im kamatari, rak rana romskih zajednica, a u Piškorovcu ih ima nekoliko. One najveće, braću Kristijana Mladena Ignaca prve su uhitili i priveli u PU međimursku, javlja Jutarnji list.

Kako doznaju iz naselja, akcija je izgledala “filmski”.

– Došli su s puno automobila, istrčali van i grupice od po nekoliko policajaca utrčale su svaka u jednu kuću. Većina ljudi je još spavala. Bio je baš kao na filmu – kaže za Jutarnji stanovnik naselja.

Iz PU međimurske su potvrdili akciju.

– Potvrđujemo kako pripadnici kriminalističke, interventne i temeljne policije u suradnji s ODO Čakovec provode kriminalističko istraživanje nad više osoba s područja naselja Piškorovec zbog postojanja osnovane sumnje o počinjenju kaznenog djela “Lihvarski ugovor” iz članka 242. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona RH-e.

>> FOTO Policija “banula” u Piškorovec: Pod istragom više osoba zbog lihvarenja?

Više od toga, kažu, neće reći do završetka kriminalističkog istraživanja.

Kamatari među Romima, poznato je, iskorištavaju siromaštvo sunarodnjaka koji od njih posuđuju novac, a koji onda vraćaju uz ogromne kamate, nerijetko i 50 posto mjesečno. Ako preskoče ratu duga, kamatari postaju nasilni. Jedna od čestih metoda je, da uzimaju djecu dužnika koje šalju na cestu prositi. Svojim dnevnim zaradama vraćaju obiteljske dugove. Nerijetko i kradu, kako bi zaradili dovoljno i donijeli novac pa tako izbjegli batine.

Kad je 2019. godine u Međimurju organiziran prosvjed protiv lokalnih Roma zbog sve većeg i brutalnijeg nasilje prema ostalim stanovnicima Međimurja, zaključak je bio da u naseljima glavnu riječ vode lihvari i kamatari.

– Ni sami Romi to više ne mogu izdržati. Manja skupina koja uzima privilegije terorizira sve koji se muče radi vlastite egzistencije – rečeno je tada.

Okidač za prosvjed bilo je nekoliko ubojstava koja su zaredala u Međimurju i prestravila Međimurce.

Pedesetak policajaca ‘banulo’ u Piškorovec

Baš je Piškorovec, naselje jutrošnje policijske akcije, bilo poprište nekoliko najkrvavijih zločina. Početkom 2020. godine muškarac je nožem ubio suprugu (37), majku desetero djece. Nekoliko je godina ranije hicima iz pištolja ubijena druga žena (60). Lani su u drugom romskom naselju, Parag, ubijene dvije osobe, i nekoliko njih ranjeno, među kojima i mala djevojčica.

Nasilje se ne događa samo unutar granica nekog od sedam romskih naselja u Međimurju. Niti 12 sati nakon što je ubijena majka desetero djece, u susjedstvu je pronađena ubijena žena stara 77 godina. Njezini su napadači ovih dana osuđeni na po 20 godina zatvora, što je prva dugogodišnja kazna dosuđena ondašnjim ubojicama.

Ipak, kamatarenje se smatra najvećim zlom, koje je okidač za daljnje nasilje. U velikom istraživanju HZJZ-a o zlouporabi sredstava ovisnosti među međimurskim Romima, iz prosinca 2019. godine, kao jedan od ključnih problema unutar romskih obitelji navedeno je neracionalno trošenje novaca na alkohol i kocku, koje vodi do zaduživanja kod kamatara.

– Tijekom razgovora s predstavnicima policije ističe se problem da, kada se podnese prijava primjerice zbog kamatarenja, puno Roma prijavu povuče kad dođe na sud – jedan je od zaključaka.

U istraživanju piše i da “postoji rastuća ekonomska asimetrija unutar romskih zajednica, posljedica čega je kamatarenje, dužničko ropstvo i niz problema koji proizlaze iz tog spleta”, piše Jutarnji list.

Najnovije