Sječa drva iz Lončarske jame u blizini Brezja nije bila namjerna krađa

Sječa drva iz Lončarske jame u blizini Brezja nije bila namjerna krađa

Protekli mjesec pisali smo o krađi drva iz šumskog predjela zvanog “Lončarske jame” u blizini Brezja, o čemu nas je obavijestila Policijska uprava međimurska. Porušeno je i odvezeno 42 stabala hrasta, bukve, graba, bagrema i lipe ukupne drvne mase 71,83 m3, procijenjene vrijednosti više desetaka tisuća kuna.

Nakon provedenih razgovora, ustanovili smo da se radi o tome da su dvojica kupila šumu za sječu drva, čime se inače bave, a od prodavatelja smo saznali da ju je krivo isparcelirao te sam ističe kako se više radi o neugodnosti i zabuni nego o namjernoj krađi, za što su upravo oni prozvani.

O toj temi, u kojoj je upravo na njih uperen prst da su porušili drva i odvezli debla javili su nam se 37-godišnjak iz Okruglog Vrha i 28-godišnjak iz Dunjkovca, ogorčeni što ih se proziva i provlači po medijima, a do sada u njihovom gotovo petogodišnjem radu u ovoj branši, nisu dolazili ni blizu crne kronike, jer kako kažu, pošteno obavljaju svoj posao sa kojim prehranjuju obitelji jer na koncu – od toga i žive.

Čuvši oglas da se prodaje šuma, nazvali smo broj i došli do 36-godišnjaka iz Štefanca. On nam je rekao da ima sve papire i da je šuma koju prodaje njegova. Odveo nas je u u tu šumu u blizini Brezja gdje nam je pokazao do kud se ona prostire te nam pokazao stupiće koji su označavali među i koje su oni ranijih godina označili slovom “Š”, prema prezimenu. Napravili smo ugovor o kupnji šume te ga ovjerili kod javnog bilježnika – prepričava nam dvojac.

Na kraju se ispostavilo da vlasnik šume ipak nije samo on:

Vlasnik šumske parcele bila je prvo baka, pa tata, a njegovom smrću je pripala sinu, 36-godišnjaku. Ti odnosi nasljedstva još nisu papirno do kraja uređeni. Mi smo od njega kupili 1600 “klaftri” šume, prema parceli koju nam je on sam pokazao i koja je bila označena stupićima u čijem parceliranju mu je pomogao nekad njegov tata. Ispostavilo se da su krivo isparcelirali i da njima pripada 1200 “klaftri”, a ne 1600. Preostalih 400 “klaftri” nije njihovo već je od vlasnika šume iz Brezja koji je s pravom i prijavio policiji krađu.

U šumi su tjedan dana radili i sjekli drva

Nismo mi tamo bili neki lovci u mutnom jer smo radili tjedan dana sa četiri radnika i to po cijele dane. Došli smo sa traktorima, punom opremom, a zvuci naših motornih pila čuli su se sve do Brezja, pošto je šuma udaljena svega niti kilometar od naselja. Tako da nema govora da smo mi svjesno rušili u šumi koja nije naša ili da smo to radili potajice,što je po nemoguće.

Počeli smo rušiti unutar tih 400 “klaftri” za koje se pokazalo da nisu u vlasništvu osobe koja nam je šumu prodala. Bili smo u šumi i radili kad je došla policija, a odmah smo i pozvali onog koji nam je šumu i prodao, a koji je također pri dolasku ostao zbunjen i zatečen, jer ni sam točno nije na koncu znao 100 posto je li dobro isparcelirano ili nije. Ispada da su oni pogriješili u parceliranju, a mi smo ispali naivni – pričaju nam 37-godišnjak i 28-godišnjak.

Tjedan dana radili smo u šumi, stvorili si velike troškove od 8 tisuća kuna, a sada ispada da smo prozvani u medijima kao kradljivci. Tko će nama nadoknaditi to što smo mi uplatili dio za šumu i pokriti nam naše troškove? Radili smo po pošteno po cijele dane u šumi i na kraju ispali naivci i prikazani u medijima onim što nismo – kradljivcima.

Želimo da javnost sazna da smo mi u toj cijeloj priči obmanuti i zavarani jer prema nama sada ljudi gube povjerenje. Vlasniku šume čiju smo porušili, nadoknadit će se kompenzacijom sa dijelom stabala iz šume koju smo kupili, pa će ispasti da smo u ovom cijeloj priči mi najviše oštećeni.

Kontaktirali smo i čovjeka koji im je šumu prodao:

Izvinjavam se i ovim putem obojici, kao što sam se izvinuo i ranije, jer su sad bili prikazani kradljivcima, a što nikako nisu, jer je došlo do nenamjerne moje pogreške. Ja osobno nikad nisam bio u toj šumi ni tamo sjekao. Kako je meni nekad tata pokazao, tako smo mi stupićima napravili među i ja sam dvojici to tako i prodao, a za što sam im pokazao gruntovni izvadak. Ja ću ih svakako obeštetiti – ispričao nam je 36-godišnjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije