SUĐENJE U VARAŽDINU

SLAGALICA STRAVE U NOVAKOVCU Je li ovo ubojica Ane Strahije?

Saša Kalanjoš tvrdi da nije ubojica te da ga zapravo terete zbog napada na jednu drugu ženu u Novakovcu...

– Ima tu koga živoga? – riječi su koje je tmurnog 17. veljače prošle godine izgovorila Olga Kolarić zakucavši kod poznanice Ane Strahija iz Novakovca. Idućeg trena ugledala je nesretnu 77-godišnjakinju na podu u objektu iza kuće. Upitala je: “Teta, nije vam dobro?”

Prišavši, osjetila je zadah i čula muhe. Tijelo Ane Strahije ležalo je tamo možda i tjedan dana. Te se noći nije spavalo u Novakovcu. Ubrzo je postalo jasno da je žena ubijena. Ubojica je možda među nama, šaputali su mještani u strahu.

Istraživanje je potrajalo, a na kraju je za teško ubojstvo iz koristoljublja osobe posebno ranjive zbog svoje dobi optužen Saša Kalanjoš iz susjedne ulice. Suđenje je u tijeku u Varaždinu, a Saša Kalanjoš očitovao se o optužbi:

– Ne smatram se krivim za djelo koje mi se stavlja na teret, to kazneno djelo nisam ja počinio – odgovorio je sucu Alanu Pretkoviću.

Svoju obranu iznijet će na kraju dokaznog postupka. No, aktivno sudjeluje u raspravama. Svjedocima postavlja pitanja, komentira ukoliko je nešto, po njegovom mišljenju, krivo shvaćeno u prijevodu s bajaškog.

SNIMLJENO

Metar-dva podalje na svakom ročištu sjedi Juraj Perković, sin ubijene. Prva je svjedočila Melani Perković Rob. Kazala je da je njena ubijena baka govorila kako ne drži novac u kući, već u banci i pomagala bi novčano kad bi kome trebalo. Sjetila se i da je vidjela majku optuženog kod bake. No, nakon krađe mesa iz zamrzivača baka je rekla da se ne želi više družiti s obitelji Kalanjoš.

Slijedilo je vrlo zanimljivo svjedočenje mještanke Marije Štimec oko kojeg će se još lomiti koplja. Umirovljenica iz Novakovca kazala je da joj je obitelj Kalanjoš pomagala u poljoprivrednim radovima i popravcima.

– Kad sam se vraćala u kuću, susrela sam Sašu. Sakrio se iza vrata, ali sam mu vidjela patike. Kad sam mu se obratila, on se izgubio; ukradeno mi je 2.500 eura, slušni aparat i dokumenti – opisala je gospođa Štimac jednu (ne)zgodu.

Istražitelji su nakon ubojstva intenzivno pratili telefonske razgovore obitelji Kalanjoš i njihovih rođaka. Ti su razgovori snimljeni i brojni su svjedoci suočeni sa svojim riječima.

Smiljanu Oršuš sudac je tako upitao zašto je Sašu Kalanjoša nazvala “ubicom”. Odvratila je da je to učinila zato što je prije desetak godina bio osuđen za pokušaj ubojstva Damira Oršoša. Uključio se Kalanjoš, potvrdivši da se zna posvađati sa Smiljanom Oršuš koja ga često naziva ubojicom otkad je izašao iz zatvora 2013. Potom je svjedočila njegova izvanbračna supruga Višnja Oršoš.

UBIO SAM BAKU!

– Dva tjedna prije ubojstva Ane Strahija ga je Marija Štimac pozvala da joj pomogne nositi drva. Vratio se pijan s dvije tisuće eura. Bio je u šoku, rekao mi je da je Mariju Štimac u kući udario otvorenim dlanom te je pala i više se nije micala, da ju je možda ubio. Otišli smo kod moje majke te se i njoj povjerio, rekavši da je ubio baku. Drugi dan nazvao je svoju majku i njoj rekao isto. Ona mu je rekla da je Marija Štimac živa, ali se već selom proširila priča “da je ubio baku” – ispričala je supruga optuženog.

I on se uključio, te kazao kako policiji ispočetka nije priznao da je udario Mariju Štimac. No, sad to priznaje, s obzirom da ga terete za ubojstvo Ane Strahije te se krivo tumače njegove riječi o ubojstvu bake koje su se pročule. I njegov brat Tomislav Kalanjoš potvrdio je da je optuženi udario Mariju Štimac i mislio da ju je ubio.

Sudac je potom pustio snimku telefonskog razgovora od 4. lipnja 2020. u kojem Višnja Oršoš šogoru Tomislavu Kalanjošu govori: “Cijela sam se tresla, jedva sam ga izvukla i mama mi je rekla da joj je rekao da ju je ubio … petoga ju je ubio”

Prokomentirala je da se ne sjeća konteksta tog razgovora. Saša Kalanjoš, svjestan težine ovih riječi, pojasnio je sucu kako supruga govori o 5. veljače kao datumu. Nije to nevažno, jer ga terete da je Anu Strahija ubio u razdoblju između 10. i 17. veljače, a on tvrdi da je dva tjedna prije otkrića njenog tijela udario Mariju Štimac i mislio da je mrtva.

TKO JE DEBELI?

Potom je svjedočila i optuženikova majka Zlata Kalanjoš i kazala da još i danas čisti kod Marije Štimac koja u osnovi žali njenog sina i djecu koja su ostala kod kuće. Uključio se i sin te ustvrdio kako je to razlog što Marija Štimac pred sucem nije rekla da ju je udario kada ga je zatekla u krađi, da ga je u biti htjela zaštititi.

Još jedan u nizu braće, Ljerko Kalanjoš, posvjedočio je da mu je Novakovčanin Martin Žerjav kazao kako je knjižica s popisom dužnika ubijene u biti pronađena kod osobe pod nadimkom Debeli. Dodao je i da je načuo da je sin ubijene zapao u financijske probleme. Odgovarajući na bratovo pitanje dodao je još nešto teže – te je Juraj Perković (sin ubijene žene) ljutito napustio sudnicu i vratio se tek kad je Ljerko Kalanjoš završio.

Predloženo je nekoliko svjedoka za koje se zna da su pozajmljivali novac od ubijene. Sudac je to odbio, a sudsko-medicinski vještak Josip Škavić iznio je kako je žrtva najvjerojatnije umrla zbog kombinacije pritiska na prsni koš i gušenja. Odgovarajući branitelju nije isključio mogućnost loma niza rebara i zbog pada teže (pretile?) osobe na gospođu. Slijedi svjedočenje sina ubijene, Jurja Perkovića, a čeka se i Olga Kolarić. Rad na slagalici strave u Novakovcu nastavlja se.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3473

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije