Akcija Konfiktus: Otisnuli 170.300 eura, uhićeni i sa područja Čakovca

Akcija Konfiktus: Otisnuli 170.300 eura, uhićeni i sa područja Čakovca

Na konferenciji za medije policija je dala informacije o akciji u kojoj je diljem Hrvatske uhićeno 19 ljudi zbog krivotvorenja novca, konkretnije eura. U akciji je sudjelovalo pet policijskih uprava plus Europol, a nazvali su je Konfiktus što na latinskom znači krivotvorina, prenosi 24sata.hr.

Na području Bjelovara pronašli su i ilegalnu tiskaru u kojoj su tiskali novac. Naglasili su da je ovo prvi put da je u Hrvatskoj pronađena tiskara krivotvorenog novca. Uhićeni su novčanice plasirali u Austriju, Sloveniju i Italiju zbog čega se u cijelu akciju uključio i Europol jer su utvrdili da im je isto podrijetlo, odnosno da su iz tiskare u Hrvatskoj.

Kaznene prijave ‘zaradilo’ 12 ljudi

Obradom je obuhvaćeno 19 ljudi, a protiv 12 su podnijeli kaznene prijave. Ukupno su zaplijenili 3406 novčanica od 50 eura, a našli su i 189 krivotvorenih novčanica od 50 funti za koje nisu sigurni jesu se proizvodile u toj tiskari ili negdje drugdje. Pohvalili su se da su raskrinkali cijelu organizaciju od vrha do dna, od organizatora do uličnih distributera.

Riječ je o dobrim krivotvorinama, dio još u opticaju

Krivotvorenim novčanicama su između ostalog kupovali tehničku robu, a dio je završavao u mjenjačnicama. Policija je rekla da je riječ o dobrim krivotvorinama, te da netko tko nije često u kontaktu sa stranim novčanicama ne bi posumnjao da novac nije pravi. Rekli su i da su pronašli svu aparaturu potrebnu za izradu koja je trenutno na vještačenju pa će onda vidjeti kapacitet, odnosno koliko se moglo proizvesti u tiskari. Aparatura je bila u stanu organizatora u Bjelovaru. Vjeruju da su djelovali 8 do 10 mjeseci koliko je trajala i obrada, prenose kolege iz 24sata.

Sumnja se da je prvoosumnjičeni, od rujna 2012. do 26. ožujka 2013., na području Bjelovara, Koprivnice, Čakovca i Zagreba, okupio ostale osumnjičenike s ciljem izrade krivotvorenog novca i njegovog stavljanja u opticaj. U dogovoru s prvoosumnjičenim, koji je nabavljao sredstva za izradu lažnog novca, drugoosumnjičeni je, zajedno s 11-oricom uhićenih u svom obrtu izrađivao novčanice od 50 eura i predavao ih prvoosumnjičenom koji je za njihovo stavljanje u opticaj angažirao ostale.

Isto tako, sigurni su da je jedan dio krivotvorenih novčanica u opticaju međutim da to nije velika količina. Uhićenja su bila na području Zagreba, Koprivnice, Bjelovara, Varaždina i Čakovca. U samoj akciji uhićenja je sudjelovalo je oko 150 policajaca i akcija je bila sinkronizirana, odvijala se u isto vrijeme po svim gradovima. Više na 24sata.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije