Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
PRESUDA KOJA JE UZDRMALA INSTITUCIJE Za vojno oružje i iznudu djeteta dosuđen tek rad za opće dobro?!
Pixsell/List Međimurje

OPĆINSKI SUD U ČAKOVCU

PRESUDA KOJA JE UZDRMALA INSTITUCIJE Za vojno oružje i iznudu djeteta dosuđen tek rad za opće dobro?!

Mještanin Paraga koji je posjedovao oružje, proslavio je presudu sa sumještanima...

U Paragu, najvećem romskom naselju u ovoj zemlji, sredinom rujna održana je prava fešta. Sa sumještanima je slavio 37-godišnji D. H. i to zato što je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od deset mjeseci. Kazna zatvora zamijenjena mu je sa 600 sati rada za opće dobro na slobodi.

Ova presuda Općinskog suda u Čakovcu potresla je državni aparat. Pouzdano znamo da je komentirana i u ministarskim kabinetima, uz pitanje: "Kakvu to poruku šaljemo?!"

U presudi piše da je D. H. u studenom prošle godine držao poluautomatsku pušku marke M-59/66 ('papovka') te automatsku pušku M70 AB2 ('ciganka'). Imao je i dva spremnika te 182 metka. 

Riječ je, naravno, o vojnom oružju koje nije moguće registrirati. Osuđen je zbog kaznenog djela posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. No, to nije sve. 

Dječak u strahu

U istom razdoblju, navodi se dalje u presudi, jednom je dječaku za 4.000 kuna prodao pušku i metke. Kako se dječak bojao oca, ostavio je oružje na čuvanju kod D. H. No, njemu to nije bilo dovoljno pa je odlučio iskoristiti djetetov strah. 

Kazao je da će ga tužiti ocu ako mu ne da još novca. Dječak se uplašio te mu je u tri navrata predao još najmanje 23 tisuće kuna! Kako doznajemo, novac je krao od roditelja.

Presuda je odmah postala pravomoćnom jer su se stranke odrekle prava na žalbu. Zakonski zastupnik dječaka je s imovinsko-pravnim zahtjevom od čak 30 tisuća kuna upućen na parnicu. U Paragu neki D. H.-a nakon svega smatraju herojem, dok ga se drugi plaše i pitaju zašto je na slobodi?

Pogrešno

Inače, za oružje kazneni zakon predviđa do tri godine, a za iznudu šest mjeseci do pet godina zatvora. Komentar presude za D. H. koja je uznemirila duhove, stoga smo potražili kod Vladimira Fabera, savjetnika ministra unutarnjih poslova, angažiranog upravo na romskoj problematici u Međimurju.

- Policija ne može komentirati konkretne presude. No, kao što smo već više puta javno komunicirali, potrebno je mijenjati kaznenu politiku. U praksi se ne ostvaruje generalna prevencija kao svrha kažnjavanja. Šalje se pogrešna poruka počiniteljima kaznenih djela i drugim građanima - odgovorio nam je Faber nedvosmisleno.

Guščje pero

Komentar nam je pružio i Petar Veić iz Lepoglave, predstojnik Katedre za kazneno postupovno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Upoznali smo ga s presudom, na što je rekao:

- Mislim da kazneno pravosuđe mora imati oštricu ukoliko želi poslati nekakvu poruku. U ovom slučaju ono nije imalo oštricu već guščje pero, što nije primjereno. Zakon pruža algoritme, ali njih je moguće iskriviti prilikom sudskog odmjeravanja kazne. 

- Morali bismo ići za time da nam zakonski okvir bude redoviti standard. Izvanredni standard trebao bi biti primjenjivan samo za posebne okolnosti koje u ovom slučaju ne nalazim. Ružno je reći, ali bolje bi bilo da je slučaj otišao u zastaru, nego da smo dobili ovakvu presudu - komentirao je Veić presudu za vojno oružje i iznuđivanje djeteta koja je uzdrmala institucije.

Oružje se i dalje gomila, situacija na terenu je napeta, a mnogi i dalje smatraju da su presude neprimjerene. Svijest o količinama sakrivenog oružja u Međimurju probuđena je nakon ubojstva Minke Pec i ranjavanja više osoba automatskim oružjem u Paragu u kolovozu.

Zapadnoeuropsko pravosuđe eliminira blagost kad je u pitanju ubojito vojno oružje. Kazne zatvora za njegovo držanje su bezuvjetne, a čak i Slovenci - koji su uz nas najblaži u Europi - dosuđuju po godinu do dvije zatvora, potvrđeno nam je.

U ovom slučaju vidjeli smo prodaju puške djetetu te potom iznuđivanje novca od njega, a jedini epilog vrijedan bilježenja bila je - fešta i podsmijeh nad padom pravnom državom u Paragu.

Doznajemo

Kajtazi pozvan u policiju!

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi pretprošli je tjedan bio na obavijesnom razgovoru u sjedištu Policijske uprave međimurske! Upitali smo policiju zašto su ga pozvali?

- Policijski službenici PUM-a postupali su temeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva. Obavili su obavijesni razgovor sa svim osobama koje su javno iznosile da imaju saznanja o mogućim počiniteljima kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Izvidi su tajni, pa ne možemo govoriti o sadržaju razgovora - odgovorili su nam iz PU međimurske. 

Podsjetimo, Kajtazi je ljeti, kad se dogodilo ubojstvo u Paragu, optuživao MUP. Tvrdio je da je ministra Davora Božinovića na vrijeme upozoravao da će se "ovo dogoditi" i da u romska naselja u Međimurju "stižu znatne količine oružja". 

Reagiralo je Državno odvjetništvo i policiji naložilo da popričaju s njim. 

Kajtazi je upitan kakve to informacije ima o oružju koje stiže u romska naselja, koja imena i prezimena može pružiti. 

Iz pouzdanih izvora doznajemo da je odgovorio kako "nema konkretnih saznanja o oružju, niti imenima i prezimenima osoba koje bi imale oružje".

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3467

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!