POLICIJA O PUCNJAVI U PARAGU

NETRPELJIVOST DVIJU OBITELJI Izbila je tučnjava, a prilikom dojave čuli su se rafali…

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Policijske uprave međimurske izneseni su detalji o jučerašnjoj pucnjavi u romskom naselju Parag u kojoj je smrtno stradala jedna osoba

Medijima su se obratili načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, voditelj Odjela za obradu kriminaliteta u Službi kriminalističke policije Zlatko Baranašić te savjetnik ministra MUP-a Vladimir Faber koji je upućen na rad u Međimursku županiju upravo zbog složenog sigurnosnog stanja.

>> SUSJEDI OKO OBRAČUNA “Nino je pucao na čovjeka koji je zlostavljao po selu, bilo je i droge”

Policija je dojavu dobila jučer u 20:54 sati, zbog tučnjave, i tad su se u pozadini čuli rafalni pucnjevi, te su na mjesto događaja upućeni službenici PU međimurske, potom i interventne jedinice iz Međimurja i susjedne PU varaždinske, te naposljetku i Antiterorističke jedinice Lučko.

Povod pucnjave je, kazao je načelnik Sokač, bila netrpeljivost dvaju obitelji. Najprije je izbila tučnjava, uslijedila je pucnjava iz vatrenog oružja u zrak, a potom i prema grupi ljudi. Ukupno šest osoba zadobilo je prostrijelne rane, jedna je preminula, a jedna je ozlijeđena u tučnjavi, kazao je načelnik Sokač.

Sam počinitelj se zajedno s još dvije osobe udaljio s mjesta događaja, krenuli su u smjeru Nedelišća, ali su brzo locirani i uhićeni, te je pretragom terena naknadno pronađeno i oružje iz kojeg je pucano. Uhićenju se nisu opirali, a tijekom današnjeg dana trebali bi biti privedeni pritvorskom nadzorniku. Dvije su osobe (1994. i 1999. godište) prethodno poznate policiji, zbog više raznih kaznenih djela, od imovinskih delikata do prijetnji, dok je treća osoba maloljetna te se ti podaci ne mogu iznositi u javnost.

– Ne bježimo od toga da je stanje u romskim naseljima složeno i teško. Unazad mjesec dana, od 15. srpnja, samo smo u Paragu intervenirali u 41 slučaju, a dojava je puno više, istaknuo je načelnik PU međimurske Ivan Sokač.

Vladimir Faber osvrnuo se na izjave saborskog zastupnika Veljka Kajtazija da je policiju upozoravao da u naselju ima oružja, odgovorivši da se radi o najobičnijem politikanstvu i izbjegavanju vlastite suodgovornosti.

– To tvrdim kao policajac s 35 godina staža, reći da u naselju ima oružja, što to znači? Ima ga i u drugim naseljima, ima i trgovine ljudima, i zlostavljanja djece i obiteljskog nasilja, puno kamatarenja i lihvarskih ugovora, svaki dan narušavanja javnog reda i mira. Ova je policijska uprava u zadnjih pet godina oduzela 37 komada oružja, pušaka, automatskih i poluatomatskih pušaka, puškomitraljeza i ostalog oružja. To je dovoljno otprilike za naoružati jednu diverzantsku satniju. Zašto Kajtazi i drugi dušobrižnici ne kažu – ta i ta osoba ima oružje, jer tek onda mi možda možemo dobiti sudski nalog. Ovo nije milicija, nije 1988. godina i policija ne može ući ni u čiji dom, prostor, stan, kuću, stan ni štagalj, bez sudskog naloga, a on se može dobiti samo temeljem zakonske pretpostavke, kazao je Vladimir Faber, dodavši da je Kajtazijeva izjava najobičnija floskula.

Prije nekoliko godina, zbog narušenog stanja sigurnosti, u Međimurje je stiglo 18 dodatnih policijskih službenika, te potom njih još desetero, a iako je tad istraživanje pokazalo da je stopa kriminaliteta u Međimurju, osobito u zoni romskih naselja, dvostruko veća od prosjeka, u zadnje je dvije godine, kazao je Faber, zabilježeno ozbiljno poboljšanje stanja sigurnosti, smanjena je stopa kriminaliteta i sudjelovanje romske populacije u kaznenim djelima.

No, ubojstvo, se kaže, nije moglo spriječiti, ni da je policija u tom trenutku bila u samome naselju. Policija, istaknuo je Faber, dolazi kao reakcija na događaje, a djelovati se treba na uzroke, osobito kroz presude.

– Na spomenutih 37 komada oružja je samo jedan počinitelj u ovih pet godina kažnjen bezuvjetnom zatvorskom kaznom, svi ostali postupci su okončani ili uvjetnim kaznama, radom za opće dobro ili su još neki u tijeku. Pravna država time šalje pogrešnu poruku počiniteljima kaznenih djela, osobito nelegalnog držanja vatrenog oružja, kazao je Vladimir Faber.

Goruće je pitanje i odakle 20-godišnjaku koji je pucao kalašnjikov, i koliko je oružja još u romskim naseljima, osobito onog zaostalog iz Domovinskog rata.

Policija zasad na ta pitanja nema nema odgovore. Ističu da je kriminalističko istraživanje u ovom slučaju još u tijeku, te naglašavaju da izlaze na svaku dojavu, ali da je pronaći oružje težak posao, jer je sakriveno po šumama, psećim kućicama, olupinama automobila…

picture

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije