JUTRO NAKON VELIKOG POŽARA

VIDEO I FOTO Vatra progutala djelić bogate gospodarske prošlosti Čakovca

Izgorjeli objekt izgrađen je krajem 19. stoljeća. Godinama je stajao zapušten, a sad je nepovratno izgubljen. Tijekom gašenja požara kakvog Čakovčani ne pamte, trojica vatrogasaca zatražila su liječničku pomoć

Jutro nakon velikog požara u Ulici dr. Ivana Novaka u Čakovcu, iz prizora zgarišta jasno je da su drvena skladišta u potpunosti izgorjela – dvije veće i jedna manja baraka, a požar se proširio i na drveni objekt obližnjih dviju tvrtki.

Požar na objektu koji je u vlasništvu jedne čakovečke tvrtke je ugašen. Opasnosti više nema i situacija je pod kontrolom, potvrđuje nam zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čakovec Mladen Kanižaj.

>> Jutro nakon požara kakav Čakovec ne pamti

Ipak, na terenu još s cisternom dežura dvojac iz JVP-a, Marko Dokleja i Renato Novak, kako bi pogasili gdje još eventualno tinja, a dežurstva će se nastaviti tijekom dana, dok će se za nadolazeću noć procijeniti hoće li biti potrebna stalna prisutnost ili ophodnje.

Renato je 25 godina u JVP-u, i u tom je razdoblju, kaže, svjedočio i bio u vatri tek nekolicine ovakvih požara. Jedan je, sjeća se, izbio u zgradi nedaleko ovih skladišta, a s oprezom gleda i u drvenu baraku preko puta, uz samu prugu.

– Bojimo se da je ta sljedeća, kaže.

Posljednji ovako veliki požar, govori Mladen Kanižaj, bio je prije točno dvije godine i dva mjeseca na odlagalištu otpada u Totovcu, ali baš u Čakovcu, kaže, ne pamti ovakvu buktinju.

– Požar je bio izričito zahtjevan i dali smo maksimum da se ne proširi dalje na Konzum i okolne zgrade. Borili smo se maksimalno i ovom prilikom želim zahvaliti i pripadnicima Postrojbe i dobrovoljcima koji su stigli na požarište na njihovu angažmanu, govori Mladen Kanižaj.

Iako se strahovalo da bi putem mogli naići i na ljudske žrtve, jer su se u ovim objektima često služili beskućnici, o smrtno stradalima informacije nemaju niti u JVP-u, a ni u Policijskoj upravi međimurskoj, što nam je potvrdio glasnogovornik Nenad Risek, ali u policijskom izvješću javljaju da su trojica vatrogasaca zatražila liječničku pomoć zbog respiratornih smetnji.

Nenad Risek napominje pak da će, čim se vatra koja tinja do kraja ugasi, krenuti i policijski očevid kojim bi se trebao utvrditi uzrok požara, ili kasnije tijekom dana, ili sutra ujutro. Iz PU međimurske građane mole da se ne približavaju požarištu zbog osobne sigurnosti, odnosno, da se hitnim službama osigura nesmetano djelovanje.

prof. Ivana Puzak

Čakovčani od jutra s nevjericom promatraju prizor zgarišta, a s posebnim ogorčenjem u ostatke nekad bogate gospodarske povijesti našega grada gleda Ivana Puzak, profesorica povijesti u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec.

Ova su skladišta, pojašnjava, izgrađena davne 1861. godine za potrebe ondašnje Čakovečke štedionice odnosno njegova poduzeća Čakovečka skladišta i tu su se skladištili uglavnom poljoprivredni proizvodi.

– Čakovec je u ono vrijeme bio nevjerojatno razvijen, sva gospodarska djelatnost bila je koncentrirana na ovom prostoru zbog pruge i odavde su se proizvodi vozili diljem Europe. Ta su skladišta trebala biti zaštićena kao kulturna baština, a ne da ih se tretiralo kao zapuštene barake i da su naposljetku doživjele ovakvu sudbinu, ističe profesorica Puzak.

picture

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije