Na papiru sve savršeno, na terenu 22 milijuna kuna štete

Na papiru sve savršeno, na terenu 22 milijuna kuna štete

Mještanima Pušćina koji već mjesecima opravdano pitaju tko je kriv za poplavu u studenom prošle godine napokon je stigao odgovor. Na sastanku u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u Zagrebu zaključeno je da su glavni razlog poplave “neuvježbanost snaga zaštite i spašavanja te nepravovremena i netočna informacija”! Kad se tome pribroji starost i neodržavanost nasipa, sreća u nesreći je što nije bilo ljudskih žrtava!

Međimurska županija, ocijenjeno je, ima dobre planove zaštite i spašavanja, no “u pojedinim dijelovima oni su daleko od stvarne primjene”. Prevedeno – na papiru je sve super, a u praksi baš i ne. Zaključeno je da je nepotpuna i zakašnjela informacija o količinama vode koje dolaze iz Slovenije bila jedan od razloga što su štete čak 22 milijuna kuna.

– I drugi sudionici govorili su o nedostacima u komunikaciji sa službama u državama  uzvodno. Iako se sa slovenskim kolegama komunicira svakodnevno, ne postoji nikakav službeno definiran plan postupanja, kao ni bilo kakav dokument koji bi obvezivao strane da jedna drugu obavješćuju u protoku rijeka i potrebi ispuštanja velikih količina vode iz akumulacija – kaže pročelnik Ureda za poslove župana David Vugrinec.

Na kraju je dogovoreno da se potakne sastavljanje trilateralnog međudržavnog protokola između Hrvatske, Austrije i Slovenije, da Ministarstvo poljoprivrede zajedno s Hrvatskim vodama izradu procjene stanja izgrađenosti i sanacije nasipa, ali i da poboljša sustav osposobljavanja za zaštitu od poplava. Održat će se i vježba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije