Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
NESREĆA NA BENZINSKOJ U prevrtanju i padu s motora teško stradao 48-godišnji vozač
Ilustracija/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

POČELA SEZONA, POLICIJA POZIVA NA OPREZ

NESREĆA NA BENZINSKOJ U prevrtanju i padu s motora teško stradao 48-godišnji vozač

Na motociklu se kao putnica nalazila i 46-godišnjakinja

U nedjelju, 21. veljače 2021. godine oko 15 sati i 30 minuta u Čakovcu, na prostoru benzinske pumpe u Ulici dr. Tome Bratkovića, dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen 48-godišnji motociklist.

- Upravljajući Hondom (CB 500), čakovečke registarske oznake, 48-godišnji vozač smanjio je brzinu kretanja do te granice da je umanjio stabilnost vozila, zbog čega je došlo do prevrtanja motocikla na desni bok i pada na vozača. U opisanoj nesreći 48-godišnji motociklist teško je ozlijeđen, dok se na motociklu kao putnica nalazila i 46-godišnjakinja, koja na sreću nije ozlijeđena. 

Nadležnom državnom odvjetništvu o opisanoj nesreći dostavit će se posebno izvješće - kažu u PU međimurskoj.

Upozorenje motociklistima i mopedistima

Nastupanjem povoljnih uvjeta za vožnju na prometnicama kreče i sezona pojačanog prometovanja motocikla i motociklista, čime se opet aktualizira problem njihove sigurnosti u prometu. Motociklisti nakon zimske stanke nastoje nadoknaditi „propušteno vrijeme“, zanemarujući pri tome sigurnosne aspekte prometa, svoje neiskustvo ili eventualni gubitak prethodno stečene rutine u vožnji, ali i privikavanje svih ostalih sudionika u prometu na njihovu prisutnost.

Kako bi se izbjegle tragične situacije, a osobito smrtna stradavanja vozača  motocikala i mopeda, donosimo nekoliko savjeta za sigurno sudjelovanje u cestovnom prometu: 

1. prije vožnje provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, osobito:
⦁ uređaje za upravljanje vozilom;
⦁ uređaje za zaustavljanje, a koji na motornim vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozač može vozilo na siguran, brz i učinkovit način zaustaviti, bez obzira na stupanj opterećenja vozila i nagib ceste po kojoj se vozilo kreće, te osigurati vozilo u nepokretnom položaju na cesti s nagibom (pod kočnim sustavom podrazumijeva se: radna kočnica i pomoćna kočnica);
⦁ uređaje za osvjetljenje ceste i za davanje svjetlosnih znakova (svjetla);
⦁ uređaje na vozilima koji omogućuju normalnu vidljivost (vozačko zrcalo);
⦁ uređaje za davanje zvučnih znakova;
⦁ kontrolne uređaje i uređaje za davanje znakova (brzinomjer s putomjerom i svjetiljkom za osvjetljavanje).
⦁ provjere tlak u gumama;
⦁ upale dnevno ili kratko svjetlo;
⦁ ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga.

2. za vrijeme vožnje: 
⦁ koriste zaštitnu opremu (kaciga, jakna, hlače, štitnici, čizme, rukavice…);
⦁ imaju na vozilima i danju upaljena kratka svjetla;
⦁ prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste);
⦁ ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću);
⦁ voze jedan iza drugoga, ako voze u skupini;
⦁ izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima;
⦁ da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte jer u suprotnom mogu vrlo lako priječi u prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera;
⦁ ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže uočavaju);
⦁ da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog motocikla ili mopeda.

- Skrećemo pozornost i ostalim vozačima motornih vozila na pojačanu prisutnost spomenute kategorije sudionika u cestovnom prometu, odnosno pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

Napominjemo, da će policijski službenici Policijske uprave međimurske u narednom razdoblju pojačano nadzirati ponašanje u prometu motociklista i mopedista, ali drugih skupina sudionika u cestovnom prometu, a protiv svih koji ne poštuju zakonske propise poduzimat će represivne mjere - poručuju iz međimurske policije.
 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!