Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
PALA BANDA U VARAŽDINU Švercom duhana članovi zločinačkog udruženja državu oštetili za 122 milijuna kuna
PU varaždinska

ŠVERCALI DUHAN

PALA BANDA U VARAŽDINU Švercom duhana članovi zločinačkog udruženja državu oštetili za 122 milijuna kuna

Završeno je višemjesečno kriminalističko istraživanje nad sedmoricom muškaraca u dobi od 30, 22, 30, 40, 32, 28 i 41 godine s prebivalištem na području Varaždinske županije i Grada Zagreba

Pala je banda koja je švercala duhan. Policijski službenici Policijske uprave varaždinske, u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su u višemjesečno kriminalističko istraživanje nad sedmoricom muškaraca u dobi od 30, 22, 30, 40, 32, 28 i 41 godine s prebivalištem na području Varaždinske županije i  Grada Zagreba. Terete ih za zločinačko udruženje, izbjegavanje carinskog nadzora i nedozvoljenu trgovinu.

Tijekom 2020. godine povezali su se u zločinačko udruženje i u inozemstvu kupovali veće količine prešanog duhana u listu koji su u Hrvatsku unosili bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine. Skladištili su ga na području Grada Zagreba i dalje preprodavali na području cijele Hrvatske. - Procjenjuje se da su u razdoblju od lipnja 2020. godine do siječnja 2021. godine, putem trgovačkih društava, koja su u tu svrhu registrirali u Hrvatskoj i inozemstvu, na stranom tržištu kupili i ilegalno prokrijumčarili najmanje 153.560 kilograma duhana u listu, čime su državni proračun na ime neplaćenih trošarina oštetili za minimalno 122.848.000 kuna. Preprodajom ilegalno uvezenog duhana na području Hrvatske sebi su pribavili imovinsku korist od najmanje 6.826.000 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju - kažu u PU varaždinskoj.

Oduzeto im je 4796 kilograma duhana u listu. Pretraženi su stanovi, kuće, vozila, poslovni prostori i skladišta na području Varaždinske županije i Zagreba, pronađeno je i privremeno oduzeto još 16.880 kilograma prešanog duhana u listu, domaći i strani papirnati novac u ukupnom iznosu od 98.000 kn i 300 eura, dva teretna vozila-tegljača, od kojih jedno s priključnim vozilom, kojim su osumnjičeni prevozili duhan, jedno skupocjeno osobno vozilo marke BMW, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica, pištolj marke Browning sa streljivom, nekoliko paketića kokaina i drugo. Osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke. Jedan od osumnjičenika koji je bio u bijegu, 12. siječnja se sam javio policijskim službenicima, nakon čega je uhićen.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!