Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
ODUZELI MU JURILICU Carinici Međimurcu bez ikakva razloga oteli i prodali skupocjeni Ferrari
Ilustracija/Pixabay

NEVJEROJATNA PRIČA IZ HRVATSKE

ODUZELI MU JURILICU Carinici Međimurcu bez ikakva razloga oteli i prodali skupocjeni Ferrari

Država mu sada mora platiti 506.000 kuna odštete, za koliko je automobil prodan na dražbi, plus kamate koje teku od prosinca 2017. godine

Nevjerojatna priča Hrvata koji živi i radi u Švicarskoj dobila je u četvrtak sudski epilog, doduše nepravomoćan, u kojem stoji kako mu je država dužna nadoknaditi štetu od čak 506.000 kuna plus kamate, piše Danica.hr.

Dogodilo se to da su Međimurcu Franji P. s švicarskim i hrvatskim državljanstvom carinici zaplijenili skupocjeni automobil Ferrari California 4.3 V8 sa 490 konjskih snaga te ga prodali na dražbi.

No, kasnije se ispostavilo da to nikako nisu smjeli učiniti, a što je u četvrtak potvrdio i mjerodavni sud.

Carinska uprava u dva je rješenja utvrdila kako im Franjo za taj automobil duguje čak 884.000 kuna za carinu, pdv, poseban porez i kamate. Automobil je prvi put registriran u travnju 2011. godine te je prešao oko 14.400 kilometara, a carina ga je procijenila na oko 1,2 milijuna kuna.

No, problem je bio u tome da je Ferrari dovezen u Hrvatsku na – popravak u servis! Carinska uprava to je tretirala kao nedopušten uvoz te je rješenjem utvrdila dug i kasnije prodala crvenu jurilicu na javnoj dražbi za 506.000 kuna.

Carinska rješenja o dugu iz rujna 2016. godine Franjo je putem odvjetnika odmah osporio te u drugostupanjskom postupku dobio zadovoljštinu. No, carina nije dangubila, već je prije pravomoćnosti Franjin automobil jednostavno – prodala!

Drugostupanjski upravni postupak je usvojio Franjine žalbe te je ukinuo rješenja kojima je utvrđena obveza plaćanja carine, pdv-a i posebnog poreza na motorna vozila te rješenje o oduzimanju motornog vozila radi prodaje.

U ponovljenom carinskom postupku utvrđeno je nepostojanje temelja za bilo kakvu obvezu te su svi postupci protiv Franje obustavljeni. No, bilo je već kasno jer je on ipak ostao bez Ferrarija.

Država mu sada mora platiti 506.000 kuna odštete, za koliko je automobil prodan na dražbi, plus kamate koje teku od prosinca 2017. godine. No, to je ipak slaba utjeha.

Franjo, inače, živi i radi u švicarskom Zurichu te je državljanin i porezni obveznik te zemlje. Ima prebivalište i u Međimurju i to Donjem Mihaljevcu, javlja Danica.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!