USKOK na našem području razotkrio krijumčarski lanac ljudima!

Prvi donosimo kako je USKOK danas donio dva nalog o provođenju istrage protiv hrvatskih državljana, od kojih su pojedinci iz Međimurja, ne navodeći točno od kud su ni njihova imena, ali saznajemo da se radi o sedmorici, osmorici pojedinaca, od kojih su neki poznati međimurskoj javnosti.
Ono što se može isčitati je da USKOK prvu istragu za koji je podnio nalog provodi protiv trojke hrvatskih državljana (1978., 1960., 1987.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj.
Ilegalno prebacivali ljude u zapadnu Europu i stvorili materijalnu korist veću od 37.700 eura
Osnovano se sumnja da su osumnjičenici, od 31.prosinca 2012. do 19. siječnja 2013., na području Zagreba i Čakovca, sukladno prethodnom dogovoru, organizirali preuzimanje, prijevoz i ilegalno prebacivanje stranih državljana iz Hrvatske u Sloveniju te dalje u zemlje zapadne Europe.

Na opisani način osumnjičenici su u 4 navrata prebacili najmanje 10 stranih državljana i za to primili dogovorene novčane iznose, odnosno ukupno najmanje 11.150 eura.

Drugi nalog koji je USKOK donio je onajo provođenju istrage protiv sedmoro hrvatskih državljana (1982., 1955., 1994., 1970., 1979., 1981., 1964.), također zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj. (30.1.2013.)

Prvoosumnjičenik organizirao i povezao ostale sudionike u krijumčarski lanac

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, od 19. studenoga 2012. do 19. siječnja 2013., na području Zagreba, Čakovca i Varaždina, organizirao krijumčarski lanac te je u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike koji su imali točno određena zaduženja.

Tako su organizirali preuzimanje, smještaj, prijevoz i ilegalno prebacivanje stranih državljana iz Hrvatske u Sloveniju i Mađarsku te potom dalje u druge zemlje Europske unije.

Na opisani način su u 13 navrata prebacili veći broj stranih državljana za što je prvoosumnjičenik, kao organizator krijumčarskog lanca, primio najmanje 26.554,50 eura od kojeg iznosa je ostalim osumnjičenicima isplaćivao dogovorene novčane naknade.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih osumnjičenika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije