Vijesti / Crna kronika
Crna kronika
ANALIZA Zašto je Smiljana Srnec osuđena prema, za nju povoljnijem, starom Kaznenom zakonu?
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

DOBILA 15 GODINA ZATVORA

ANALIZA Zašto je Smiljana Srnec osuđena prema, za nju povoljnijem, starom Kaznenom zakonu?

Komentari na društvenim mrežama i mišljenja mještana Palovca, međimurskog sela u kojem je lani u veljači pronađeno tijelo Jasmine Dominić, gotovo da su unisoni: njezina sestra Smiljana Srnec (45) trebala je dobiti veću kaznu

No, Smiljana je za ubojstvo tri godine mlađe sestre zapravo dobila najveću moguću kaznu koju je propisivao Kazneni zakon iz 1997. godine, koji je bio na snazi te 2000., kad je Jasmina ubijena. U međuvremenu, 2011. godine, Hrvatski sabor izglasao je izmjene, a ukoliko je u međuvremenu Kazneni zakon mijenjan, a jest, obveza je suda da osuđeniku propiše kaznu koja je za njega blaža, odnosno povoljnija.

Vezana vijest

Smiljana Srnec, škrinja, presuda 30.6.2020. za ubojstvo sestre jasmine PRESUDA SMILJANI SRNEC Dobila 15 godina zatvora. Mještani Palovca o presudi: 'Ovo je doista premalo'

- U konkretnom slučaju Kazneni zakon iz 2011. za kazneno djelo ubojstva nije blaži - objasnio je sudac Tomislav Brđenović tijekom izricanja presude. U slučaju da je Smiljana osuđena prema Kaznenom zakonu iz 2011., mogla bi dobiti 20 godina zatvora, što je maksimalna kazna za obično ubojstvo, za koje je i optužena. Veće zatvorske kazne propisane su za teška ubojstva. Za obično ubojstvo za koje je optužena i osuđena, minimalna kazna zatvora je pet godina. U roku od 15 dana od primitka pisane presude, i obrana i tužiteljstvo mogu uložiti žalbu.

To će, kako je i najavio Smiljanin branitelj Krešimir Golubić, i učiniti. Osim što smatra da nema dokaza da je Smiljana ubila sestru, Golubić je rekao da sudac tijekom čitanja presude nije obrazložio motiv ubojstva. Tužiteljstvo također čeka tekst presude.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!